Έφηβος
αναζήτηση του αδύνατου

Συνέντευξη με τον ‘εκφωνητή’ του Πολυτεχνείου Μήτσο Παπαχρήστο.

35 ΧΡΟΝΙΑ ‘ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ’ μέρος 3ο

 

Προλογίζει ο Καναλιώτης
 
  Τον γνώρισα το 1975, μόλις δύο μήνες μετά την είσοδό μου στο Πανεπιστήμιο. Δεν με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή που τον είδα γιατί ήδη ήμουν γοητευμένος από εκείνη την νύχτα του Νοέμβρη του ‘73. Μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι από τότε μέχρι σήμερα δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ.
 
   Ο Μήτσος Παπαχρήστος γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Γεώργιος της Ιστιαίας Ευβοίας στις 31 Ιανουαρίου 1950 όπου τελείωσε και το Γυμνάσιο το 1968. Φοίτησε στην Ανωτάτη Εμπορική όπου από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και πήρε μέρος στους αγώνες ενάντια στη Δικτατορία. Ήταν ο εκφωνητής του «Σταθμού του Πολυτεχνείου» των «Ελεύθερων Αγωνιζόμενων Φοιτητών των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων Ελλήνων».

  Έλεγε εκείνη την νύκτα «Είμαστε άοπλοι, είμαστε  άοπλοι» και με την μέχρι τώρα ζωή του το εξηγεί και λέει «Δεν έχουμε για όπλα τουφέκια και πιστόλια. Έχουμε τις ιδέες μας και την στάση ζωής μας. Ο αγώνας συνεχίζεται με τα όπλα που διαθέτει ο καθένας μας.»
  Αυτές τις ιδέες παράλληλα με αυτή την στάση ζωής έχει διαφυλάξει σαν πολύτιμο αγαθό ο Μήτσος Παπαχρήστος. Για να μπαίνουν οι ιδέες αυτές και η στάση ζωής του κάτω από την μύτη όλων αυτών που την έκαναν με ελαφρά ή ακόμη και με βαριά πηδηματάκια για οφίτσια, θέσεις, δόξα και χρήμα.


  Ο Μήτσος Παπαχρήστος είναι ποιητής. Είναι ο ποιητής της γενιάς του.

  Είναι ένας λεκτικός χείμαρρος. Ο χείμαρρος που δεν μπόρεσε να γίνει η γενιά του.   
Έχει γράψει και δημοσιεύσει πεζά και ποιήματα 

 


  Ποιητικές συλλογές
: «Με το Ποδήλατο» 1980 και «Διάτρητος» 1982. Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο τελειώνει την καινούργια του ποιητική συλλογή.

 
Πεζά : «Ο άλλος Κεμάλ» 1979, «Το μοναστήρι να ‘ν’ καλά» 1983, «Ανάκατα διά πυρός υπέρ» 1986, «Το άγριον όρος της ψυχής» 1992, «Ο ήλιος του Μουσείου» 1994, «Οργισμένος άγγελος» 2000, «Έξοδος ονείρου» 2004, «Γεώργιος Βιζυηνός» 2005, «Ζούσε την ζωή του σαν να την θυμόταν» 2005,. «Το Πολυτεχνείο ζει» 2006. Είναι έτοιμο το τελευταίο του βιβλίο και θα το εκδώσει μόλις τελειώσει η περίοδος αποχαιρετισμού. Ο Μήτσος πριν αφήσει ένα βιβλίο του να βγει στην κοινωνία το απογαλακτίζει πρώτα ώστε να μπορεί μετά την αποχώρηση να σταθεί μόνος του. Ονομάζεται «Κουπιά φτερά» και  πραγματεύεται την αντίστροφη κίνηση από Δύση στην Ανατολή.
Συμμετείχε, επίσης, στη συλλογική έκδοση των συντρόφων του «Εκ των Υστέρων» (που εκδόθηκε το 1993 από τις εκδόσεις Λιβάνη), την οποία και επιμελήθηκε.
 
Θεατρικά : «Νηρέας Βάρας» 1998 (ηθοποιοί Γιώργος Αρμένης, Μαρίκα Τζιραλίδου, Χάρης Σώζος, σκηνοθεσία Εύα Κοταμανίδου), «Μπράχαινα» 2003 (ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου, σκηνοθεσία Γιώργος Αρμένης), «Έρωτας και θάνατος στο Ίντερνετ» παίχτηκε από το θεατρικό τμήμα του  Πανεπιστημίου Αθηνών. Το τελευταίο θεατρικό του είναι το «Χωρίς επιστροφή».

  Αρθρογραφεί κάθε Σάββατο στην εφημερίδα Έθνος και είναι παραγωγός εκπομπών στο ραδιόφωνο στο «Πρώτο πρόγραμμα». 

  Έχει κάνει εκπομπές στην τηλεόραση και έχει δημιουργήσει τρία ντοκιμαντέρ πολιτικού, ιστορικού και οικολογικού περιεχομένου που έχουν παιχτεί επανειλημμένα. Εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος στη διεύθυνση οικονομικών μελετών και ζει στα Εξάρχεια.

 

Αθήνα 12.11.2008 

 

Καναλιώτης

 

 

  

Είμαστε άοπλοι, είμαστε άοπλοι….

 

Ο ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ μιλάει στον ΕΦΗΒΟ

 

 

Είμαι θυμωμένος και δεν μπορώ να ξεθυμώσω

 

Έφηβος :  Έχουν περάσει 35 χρόνια από την 17η Νοέμβρη του 1973. Για μένα που είμαι 15 χρονών μοιάζει να είναι γεγονός που είναι πολύ μα πάρα πολύ παλιό. Αρχαία ιστορία που λέμε. Πείτε μου πόσο κοντά είστε εσείς σήμερα σε αυτό; Πόσο συχνά θυμάστε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και με ποια συναισθήματα (αν είναι βέβαια δυνατό να αποτυπωθούν με λόγια). Σας βοηθάει σε κάτι να τα θυμάστε;
Δημήτρης Παπαχρήστος : Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει σημαδέψει το χρόνο. Είναι η ζώσα μνήμη που αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και σε κάθε μορφή εξουσίας. Το πολυτεχνείο έχει υπάρξει αληθινά και ότι είναι αληθινό δεν γίνεται να χαθεί θα το βρούνε μπροστά τους όσοι δεν έχουν μνήμη και γνώση και θα αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο. Είναι σταθμός ανεφοδιασμού για την συνέχεια. Οι νέοι μπορούν να συνεχίσουν από εκεί που δεν μπορέσαμε να φτάσουμε εμείς. Η εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου είναι ότι πιο σημαντικό έχω ζήσει. Αισθάνομαι περήφανος και δεν γίνεται να ξεχάσω αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους. Στα βιβλία μου πάντα υπάρχει η αίσθηση της εξέγερσης. “ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ” περιγράφονται οι τελευταίες στιγμές, το ίδιο και στα ποιήματά μου. Ακόμα και στα θεατρικά μου έργα. Δεν θέλω και δεν μπορώ να απαλλαγώ. Με έχει καθορίσει και αισθάνομαι το χρέος και την ανάγκη μοιράζομε αυτά που έζησα. Είμαι θυμωμένος με την τροπή που πήραν τα πράγματα από τότε και δεν μπορώ να ξεθυμώσω. Τα παιδιά που συνεχίζουν να εξεγείρονται εναντίον κάθε αδικίας με βοηθάνε να θυμάμαι.

 

 

Ερώτηση :   Έχει σημασία να θυμόμαστε τα γεγονότα αυτά σήμερα; Έχει κοινά η εποχή μας με εκείνη την εποχή;
Απάντηση :  Έχει και παραέχει μεγάλη σημασία και αξία να θυμόμαστε αυτά που ζήσαμε για να γινόμαστε καλύτεροι. Το συναίσθημα μας βοηθάει να μην στραγγίσουμε από την αγάπη τα όνειρα και την ελπίδα. Το συναίσθημα και η τρυφερότητα μπορούν να συντρίψουν και την πιο σκληρή πραγματικότητα. 
  Έχει πολλά κοινά η σημερινή εποχή με αυτήν που ζήσαμε. Απλούστατα η χούντα ήταν ορατή, τώρα υπάρχουν πολλές και αόρατες άρα περισσότερο επικίνδυνες που μας βγάζουν τα μάτια ηλεκτρονικώς και δημιουργούν ψευδαισθήσεις και την παραπλανητική εικονική πραγματικότητα. 
  Υπάρχει σήμερα παγκόσμια Δικτατορία, οικονομική, στρατιωτική και πολιτιστική.

 

 

 

Ψωμί Παιδεία Ελευθερία

 

Ερώτηση :   Ισχύει και σήμερα το αίτημα για ‘Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία’;  
Απάντηση :  Ευτυχώς υπάρχει και παγκόσμιο κίνημα εναντίον της παγκοσμιοκρατίας και παντοκρατίας. 
  Το δικαίωμα στη δουλειά είναι το  ψωμί. 
  Το δικαίωμα στην παιδεία είναι και τώρα το ίδιο αναγκαίο όπως και το δικαίωμα στην ελευθερία που άξιζε πιο πολύ και σήμερα ζούμε την ψευδαίσθησή της.  Η δημοκρατία έχει μέσον στα χέρια αυτών που δεν την έχουν ανάγκη και την χρησιμοποιούν για να νομιμοποιούν τις παρανομίες, τις αυθαιρεσίες τους και τους πολέμους. Στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας μας τρομοκρατούν και ψαλιδίζουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους….
  Όσο το σύστημα θα στηρίζεται στο δομημένο κεφάλαιο που θέλει επαγγελματίες υπαλλήλους πολιτικούς για να διαχειρίζονται τα συμφέροντά του, τότε όλες οι λέξεις, ονόματα που εκφράζουν τους πόθους για την ουσία των πραγμάτων και την απελευθέρωση θα είναι υπονομευμένες.
  Συνεπώς η ελευθερία θα είναι δοτή και προβληματική, η παιδεία θα εμπορευματοποιείται για να φτιάχνει εξειδικευμένους ηλίθιους και η Δημοκρατία θα χρησιμοποιείται από αυτούς που δεν την έχουν ανάγκη παρά μονάχα για να νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες τους που ούτε επί χούντας θα μπορούσαν να επιβάλουν.

  

Ο νέος γίνεται ωραιότερος όταν επαναστατεί

 
Ερώτηση :   Προσπαθούν να μας σπάσουν τα φτερά με διάφορα κόλπα και τεχνικές. Νομίζετε ότι υπάρχει ελπίδα για την γενιά μου;
Απάντηση :  Οι φούσκες των δανείων, το άυλο, αντιπαραγωγικό χρήμα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτουργούν με το νόμο της μετακύλισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως. Όπως το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στην Ευρώπη ή όπου αλλού. Το καπιταλιστικό σύστημα στηρίζεται στην αδικία και στην εκμετάλευση. Το κέρδος τίθεται πάνω από τον άνθρωπο. Τον καθιστά άθυρμα και αριθμό στους λογαριασμούς του. Υπάρχει πλούτος και η δυνατότητα για ένα καλύτερο κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους και ελεύθερους σκεπτόμενους ανθρώπους. Όποιος αγωνίζεται δεν έχει καιρό να απογοητευτεί. Πάνε να μας κάνουν να πιστέψουμε πως τίποτα δεν αλλάζει, καλλιεργούν στους νέους την απογοήτευση για να γίνουν υποταγμένοι, ο νέος όμως είναι πάντα ωραίος και γίνεται ωραιότερος όταν επαναστατεί.

 

 


 

Φωνάζω για να μ’ ακούω, μη γλείψω εκεί που έφτυνα


Ερώτηση 
Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα. Είναι ακόμη επίκαιρο το νόημα, η ιδέα, ο δρόμος που χάραξε το Πολυτεχνείο;
Απάντηση : 
Το πολυτεχνείο μας ομόρφηνε, μας μεγάλωσε, μας ψήλωσε μας έκανε να πιστέψουμε πως τα όνειρά μας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη μας ζωή. Καμία μάχη δεν πάει χαμένη παρά μονάχα αυτή που δεν αρχίσαμε ακόμα. Σε ένα βιβλίο μου στην «Έξοδο Ονείρου» υπάρχει ως προμετωπίδα η φράση που την έχω σύνθημα στις εκπομπές μου, για να τελειώνουμε μ’ αυτούς που μας κατηγορούν για ονειροπόλους ή ξεπερασμένους ρομαντικούς ή και νούμερα που βαυκαλίζονται με το παρελθόν. “Είναι προτιμότερο να αγωνίζεται κανείς ακόμα και μάταια παρά να ζει μάταια”. Τι να κάνουμε, με το ζόρι δεν αλλάζουν οι κοινωνίες και οι άνθρωποι, αλλά τώρα εγώ φωνάζω περισσότερο για να μ’ ακούω, για να μη γλείψω εκεί που έφτυνα.
Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι λόγοι για να αγωνιζόμαστε. Καταστρέφεται το σπίτι μας, το κοινό, ο πλανήτης από την απληστία του κεφαλαίου, γίνονται πόλεμοι, η ντροπή του ανθρώπινου πολιτισμού. Υπάρχει διαφθορά και διάβρωση των συνειδήσεων. Ο κίνδυνος τώρα είναι μεγαλύτερος. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 χωρίστηκε η ιστορία στο πριν και στο μετά. Το μέλλον θα έχει πολύ ξηρασία και δεν φτάνουν οι κουβάδες με νερό. Θα πρέπει να γίνουμε ποτάμι, είμαστε η μεγαλύτερη πλειονότητα του πλανήτη, που άμα ξεχυθούμε στους δρόμους μπορούμε να τους πνίξουμε. Το πολυτεχνείο, πέρα από ιστορικό και συμβολικό γεγονός, δείχνει το δρόμο. Είναι η δυνατότητα, γι’ αυτό και το φοβούνται. Το αγκάλιασαν πολύ σφιχτά και εμάς μαζί μέχρι ασφυξίας αλλά δεν κατάφεραν να το αποδυναμώσουν και να το διαστρευλώσουν.
Ζει στις ψυχές των νέων που το νοσταλγούν σαν να το έζησαν γι’ αυτό και υπάρχει ελπίδα να συνεχίσουν από εκεί που δεν μπορέσαμε εμείς. Να κάνουν τα δικά τους πολυτεχνεία, τις δικές τους εξεγέρσεις και επαναστάσεις. 

  
 

Μακεδονικό και οικονομική κρίση
 
 
Ερώτηση 
Θα μου πείτε μια πολύ σύντομη γνώμη σας για το «Μακεδονικό» πρόβλημα;
Απάντηση :  Το πρόβλημα με τα Σκόπια καθίσταται επικίνδυνο γιατί δεν έχει να κάνει με το όνομα αλλά με την πλήρη αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Ο κυβερνητικός εθνικισμός των γειτόνων μας είναι χειρότερος από των Άνθιμων και των Καρατζαφέρηδων, διότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, εμφορείται από τον αλυτρωτισμό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το προτεκτοράτο του FYROM μαζί με το Κοσσυφοπέδιο έχουν στο έδαφός τους την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στον πλανήτη και η Σούδα είναι η μεγαλύτερη της Μεσογείου.  Το γεγονός αυτό τα αποκαλύπτει όλα.

 

Ερώτηση  Τι γνώμη έχετε για την σημερινή «κρίση» των οικονομιών;
Απάντηση : 
Πιστεύω πως η σημερινή κρίση δεν είναι απλώς χρηματοπιστωτική αλλά βαθύτατα πολιτική, ιδεολογική, κοινωνική και προπαντώς πολιτιστική. Ο καπιταλισμός τρώει τα ψωμιά του και είναι δύσκολο να αναζωογονηθεί εκμεταλλευόμενος την κρίση, δηλαδή να ιδιωτικοποιεί το κέρδος και να πληρώνουν οι εργαζόμενοι την χασούρα. Αν υπήρχε διεμβολιτική και ανατρεπτική αριστερά πέρα από τις δεδομένες και εν πολλοίς ξεπερασμένες αντιλήψεις θα είχε γεμίσει τα κενά και θα είχε βλαστίσει και μπουμπουκιάσει το καινούργιο που έχουν ανάγκη οι κοινωνίες
Χρειάζεται εκσανθρωπισμός των κοινωνιών και των ανθρώπων από τον εκβαρβαρισμό που υφιστάμεθα καθημερινά από τους κατόνομα ανθρώπους της εξουσίας, της υποταγής και τους ξεπλυμένους και ξεπουλημένους της αγοράς.

  
 
Το πολυτεχνείο δεν έχει ιδιοκτήτες


Ερώτηση 
Τελικά όλοι σήμερα έχουν να πουν κάτι καλό για τα «παιδιά» του Πολυτεχνείου. Όλοι σήμερα υποστηρίζουν αυτήν την εξέγερση. Πόσοι από αυτούς ήταν μαζί σας τότε; Επίσης μερικά από τα «ονόματα» του Πολυτεχνείου επέλεξαν τη δημοσιότητα και την εξαργύρωση εκείνης της στιγμής.  Εσείς το αντίθετο. Μπορείτε να μου το σχολιάσετε αυτό;

Απάντηση :  Το πολυτεχνείο πλέον λειτουργεί αυθύπαρκτα και αυτόνομα, δεν έχει ιδιοκτήτες. Όσοι μετείχαν τότε το έχουν καύχημα, η μετέπειτα πορεία τους κρίνεται. Όχι όμως από τους άκαπνους που επειδή πέντε-έξι πήγανε με την εξουσία καθορίζουν και στιγματίζουν μια ολόκληρη γενιά.


Ερώτηση 
Πιστεύετε ότι τα ΜΜΕ λειτουργούν για τα συμφέροντα των πολιτών δηλαδή προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και να ελέγξουν την εξουσία ή απλά εξυπηρετούν κομμάτια εξουσίας;
Απάντηση :

Τα ηλεκτρονικά μέσα αποβλάκωσης είναι η χούντα που μας βγάζει τα μάτια και δεν την βλέπουμε. Έχουν υποκαταστήσει την βουλή, αδρανοποιούν τους πολίτες και τους καθιστούν παραθυράκηδες και καναπεδάκηδες και διαμορφώνουν εν πολλοίς ακόμα και την καθημερινότητά μας. Τα κόμματα εξουσίας είναι διαπλεκόμενα με τα Μ.Μ.Ε.
 
 
Πρέπει να ανατραπεί η δικτατορία της ανάγκης και της επιβίωσης


Ερώτηση 
Πέστε μου, παρακαλώ,  λίγα λόγια για τους «Ενεργούς Πολίτες».
Απάντηση :  Οι ενεργοί πολίτες είναι το ζημάρι και το ψωμί της δημοκρατίας. Είναι το μεδούλι της. Χωρίς την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά δεν υπάρχει παρά γι’ αυτούς που την χρησιμοποιούν ως κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι, σε μια βουλή που καταντάει ένα κενοτάφειο.


Ερώτηση 
Πιστεύετε  ότι το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει; Τι θα ήταν για εσάς «επιτυχία» για το ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντηση :  Θα πρέπει να μην απαξιωθεί η πολιτική επειδή απαξιώθηκαν οι διαχειριστές αστοί πολιτικοί, αλλά να ξαναμπεί στη ζωή μας καθότι τα πάντα είναι πολιτικά και δεν μπορεί να ανατραπεί η δικτατορία της ανάγκης και της επιβίωσης διαφορετικά.


Ερώτηση 
:   Στο μπλογκοχωριό μου μπορείς να συναντήσεις ότι μπορείς να συναντήσεις στη ζωή. Κάθε κατηγορίας άνθρωπο. Από golden boys
, αγκιτάτορες, αλιείς ψήφων, μέχρι παιδιά του μεροκάματου ή ακόμη και άνεργους. Τι έχετε να τους πείτε;
Απάντηση :  Τα χρυσά παιδιά είναι τα κατακάθια του συστήματος. Οι bloggers είναι οι συμμετοχικοί πολίτες της ηλεκτρονικής δημοκρατίας αλλά καλό είναι να βγαίνουν και στους δρόμους. Τα μπλόκς και τα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα στους δρόμους εδραιώνονται.


Έφηβος 
Ευχαριστώ για την γνώση και το πάθος που μου μεταφέρατε.

Δημήτρης Παπαχρήστος : Εγώ σε ευχαριστώ που μου έδωσες την δυνατότητα να επικοινωνήσω μέσα από το ‘Έφηβος’ με τους bloggers.

 

Έφηβος   10.11.2008

 

 

Links
Έφηβος : 35 χρόνια «Εδώ Πολυτεχνείο» https://efhbos.wordpress.com/2008/11/08/edw_polytexneio2008/

Έφηβος : 35 χρόνια «Εδώ Πολυτεχνείο» μέρος 2ο. Ο Δημήτρης Παπαχρήστος μιλάει στην Άννα (video)» https://efhbos.wordpress.com/2008/11/12/mhtsos_anna/

 

40 Σχόλια to “Συνέντευξη με τον ‘εκφωνητή’ του Πολυτεχνείου Μήτσο Παπαχρήστο.”

  1. […] Δείτε επίσης :
    Α. Ο Δημήτρης Παπαχρήστος μιλάει στην Άννα (10.11.2008)https://efhbos.wordpress.com/2008/11/12/mhtsos_anna/

    Β. Ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος δίνει συνέντευξη στον Έφηβο(10.11.2008)https://efhbos.wordpress.com/2008/11/13/efhbos_mhtsos_papaxrhstos/ […]

  2. […] Β. Ο ‘εκφωνητής’ του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος δίνει συνέντευξη στον Έφηβο (10.11.2008) https://efhbos.wordpress.com/2008/11/13/efhbos_mhtsos_papaxrhstos/ […]

  3. …Ο Μήτσος πριν αφήσει ένα βιβλίο του να βγει στην κοινωνία το απογαλακτίζει πρώτα ώστε να μπορεί μετά την αποχώρηση να σταθεί μόνος του…

    Επειδή κάποιος μου είπε ότι είναι λάθος το «μόνος του» στο τέλος και ότι θα έπρεπε να είναι «μόνο του» απαντώ και για τους άλλους που έχουν την ίδια απορία ότι είναι σωστό έτσι όπως είναι γραμμένο γιατί δεν εννοώ το βιβλίο αλλά τον Μήτσο.

  4. Άγνωστη (σε μένα) λέξη που υπάρχει στο κείμενο :

    άθυρμα = παιγνίδι, παίγνιο

  5. Το έλαβα στο προσωπικό μου e-mail και το δημοσιεύω
    Subject : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ και ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    ΜΠΛΟΓΚ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΘΕΝΑ
    http://kanenaskathenas.wordpress.com
    Δημήτρης Κουμάνταρος

    Το Όνειρο

    Το ψευδαισθησιακό όνειρο της λύτρωσης ήταν το άλλοθι για να τολμήσουμε να βγάλουμε το φίδι από τη τρύπα. Η ακύρωση του ονείρου είναι το άλλοθι για να καθόμαστε στ’ αυγά μας.
    Κατ’ άλλη διατύπωση αν κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένη η πλάνη ότι η προσωπική ευημερία περνά μέσα από τη κοινωνική ευημερία, σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίστροφη κι εξ ίσου δογματική πλάνη, ότι η προσωπική ευημερία είναι ανεξάρτητη τη κοινωνικής ευημερίας.
    Δυο φορές έχω κλάψει για πολιτικούς λόγους στη ζωή μου:
    Η μία ήταν όταν είδα τον προσωπικό μου βασανιστή να είναι επικεφαλής της επιχείρησης σύλληψης 500 νέων που είχαν κλειστεί μέσα στο Πολυτεχνείο, το 1995. Η εμπειρική σκέψη που προκάλεσε το κλάμα ήταν, ενώ όλοι πανηγύριζαν ή έβριζαν: «Μα κανείς δε σκέφτεται και δε μιλά για τη στοργή πούχουν ανάγκη αυτά τα παιδιά, όλα τα παιδιά».
    Η δεύτερη φορά που καιγόταν όλη η Ελλάδα.: «Μα είμαστε τόσο ρεμπεσκέδες να αφήνουμε τόσα χρόνια, τις πιο ανίκανες, μωροφιλόδοξες, φανατικές φωνές να διαφεντεύουν αυτή τη χώρα, να απασχολούν κατά τα 9\ 10 τη πολιτική ζωή και το δημόσιο βίο, με το ποιος έχει δίκιο για ένα πρόβλημα παρά με την ίδια την επίλυσή του.
    Πετάω από το Πολυτεχνείο σήμερα το φανατισμό και το πνεύμα αντιδικίας. Δικαιολογημένο τότε από τον εξουσιάζοντα φανατισμό. Κρατάω το πνεύμα αντίστασης, την αίσθηση του ελεύθερου πολιορκημένου, το ρίσκο, το κόντρα στο ρεύμα, τη συμμετοχή στη ροή του ανθρώπινου ιστού. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο πηγές έμπνευσης ήταν η αντίσταση στη γερμανική κατοχή, το 21 κ.ο.κ.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή αντίσταση στο ρεύμα είναι: Η ενασχόληση σε ένα ποσοστό, ας πούμε 10%, της ατομικής μας ζωής με τα κοινά σε όλα τα επίπεδα από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα. Η συνεργασία και η ανάδειξη των πιο δημιουργικών κι αφανάτιστων δυνάμεων σε αυτό τον τόπο, δίχως στείρες αυτοαναπαραγωγικές παλιές πολιτικοϊδεολογικές διακρίσεις, σε μια προσπάθεια συγκροτημένης αντιμετώπισης των σύγχρονων κοινών πολιτικών προβλημάτων. Να το πω στα ίσα, όνειρο μου είναι το ξεκίνημα μιας νέας πανεθνικής προσπάθειας για την αναγέννηση κι επανίδρυση της Ελλάδας. Κοινωνικά δίκαιης και οικολογικής με αμοιβαίο σεβασμό κι όχι αλληλοσπαραγμό των πολιτών της, εστία συνάντησης όλων των πολιτών της γης σε μια παγκόσμια απαίτηση για τη δημοκρατική διαχείριση της παγκοσμιοποίησης.
    ΥΓ. Τα 9\10 από τους 2500 χιλιάδες περίπου που παρέμειναν μέχρι το τέλος κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο εκείνη τη νύχτα, ρισκάροντας γιατί θα μπορούσαν πριν να είχαν φύγει, δεν είναι σήμερα ευρύτερα γνωστά στη κοινωνική και πολιτική ζωή.

    Σημ: Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ στις 18.11.2007 στα πλαίσια αφιερώματος για τη 34η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ

  6. […] [ΕΔΩ] μια συνέντευξη του εκφωνητή του ρ/σ του Πολυτεχνείου Δημήτρη Παπαχρήστου […]

  7. ΣΩΣΤΟΣ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ…

    ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΡΓΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ…ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ – ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ…
    ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΠΟΛΛΕΣ …Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ !

    ΠΑΡΑΘΕΣΗ :

    Ερώτηση : Θα μου πείτε μια πολύ σύντομη γνώμη σας για το «Μακεδονικό» πρόβλημα;
    Απάντηση : Το πρόβλημα με τα Σκόπια καθίσταται επικίνδυνο γιατί δεν έχει να κάνει με το όνομα αλλά με την πλήρη αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Ο κυβερνητικός εθνικισμός των γειτόνων μας είναι χειρότερος από των Άνθιμων και των Καρατζαφέρηδων, διότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, εμφορείται από τον αλυτρωτισμό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το προτεκτοράτο του FYROM μαζί με το Κοσσυφοπέδιο έχουν στο έδαφός τους την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στον πλανήτη και η Σούδα είναι η μεγαλύτερη της Μεσογείου. Το γεγονός αυτό τα αποκαλύπτει όλα.

    ==========================================

    Συμφωνώ με την παραπάνω επίκαιρη διαπίστωση του φίλου Δ.Π.

    Προφανώς αυτοί που αγωνίσθηκαν στο Πολυτεχνείο, έστω και μία εβδομάδα, για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ (¨ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ – ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ¨) ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ (¨ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ¨) κατανοούν πολύ καλά το συμβαίνει σήμερα στον περίγυρο μας , πέρα από μανιχαϊστικές μεταφορές συνθημάτων και αιτημάτων της 1ης Κομμουνιστικής (¨3ηςΔιεθνούς¨) .

    ( 1921-1942 ).

    Με την ευκαιρία της ¨επετείου¨ θέλω να μνημονεύσω το τέλος ενός αγωνιστή της εποχής εκείνης. Ο οποίος συνεπής στον αγώνα του για μία Αξιοανθρώπινη ζωή με Ελευθερία και Αλληλεγγύη άφησε την τελευταία του πνοή στην προσπάθεια να σώσει ένα παιδί, στη Χίο μου φαίνεται, διορθώστε με, που πνιγότανε διότι δεν ήξερε κολύμπι.

    Ήταν το παλικάρι, που το γνωρίζουμε από τις φωτογραφίες και τα ντοκιμαντέρ που θα μας ξαναπροβάλουν, το οποίο στεκόμενο όρθιο , ανεμίζοντας την ελληνική σημαία (σημαία που είναι προϊόν αστικής λαϊκής επανάστασης, και όχι ένας ιμπεριαλιστικός θυρεός, όπως η αγγλική και η ισπανική ή ο ναζιστικός αγκυλωτός), φώναζε συνθήματα ενάντια στην στρατιωτική φασιστική χούντα.

    Άλλες μορφές : Ούτε Δαμανάκη, ούτε Τζουμάκας, ούτε συντάκτης της ¨Πανσπουδαστικής Νo. 8¨.

    Δόξα και Τιμή σε όλους τους απλούς ανθρώπους που ξέρουν και να αγωνίζονται και να πεθαίνουν. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ – ΟΣΟ ΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ :

    Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ !

    Υ.Γ. Τελικά πληροφορήθηκα ότι ο ¨Ανώνυμος Αγωνιστής¨ του Πολυτεχνείου που μνημόνευσα έχασε τη ζωή του αργότερα σε προσπάθεια να σώσει κόσμο σε πυρκαγιά της Ικαρίας.

  8. ΠΩ-ΠΩ ΤΙ ΞΕΦΤΙΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ !

    ΤΟ ¨ΠΑΣΟΚ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ( ΤΟ 73΄ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ) ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ¨ ;;;

    ΤΟ 2006- ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ – ΟΙ ΡΟΠΑΛΟΦΟΡΟΙ –ΚΡΑΝΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ¨ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΕΣ¨ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ;;;

    ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ – ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ- ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ Η΄ ΤΗΣ ¨ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ¨ …

    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Η ¨ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΗ¨ ΣΗΜΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ¨ΕΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΙΜΑΤΑ…¨

    ΤΩΡΑ ΑΤΕΝΙΖΟΥΝ – ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ …ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ¨ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ¨ …

    Έκπληκτος διάβασα την παρακάτω ανακοίνωση , σχόλιο και
    καταγγελία :

    Το ΕΜΠ ζητά από το ΠΑΣΟΚ την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου

    Με επιστολή τους προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούση, ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ.Μουτζούρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών Δ.Πρωτοψάλτης ζητούν να επιστραφεί η ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου στο φυσικό της χώρο.
    Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, από την πλευρά της η ΠΑΣΠ απάντησε ότι θα παραδώσει τη σημαία στην ΕΦΕΕ, όταν συγκροτηθεί σε σώμα.

    Η σημαία του Πολυτεχνείου έχει μείνει στη φύλαξη της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ από την περίοδο όπου λειτουργούσε το συμβούλιο της ΕΦΕΕ με πρόεδρο τον Χρ.Παπουτσή, όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα.

    Έκτοτε, η σημαία έμεινε στην ΠΑΣΠ, η οποία κάθε χρόνο τη μεταφέρει στον χώρο του Πολυτεχνείου για την επέτειο της ιστορικής εξέγερσης και μετά τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία την παίρνει πίσω στα γραφεία της Χαρ. Τρικούπη,

    Στην πορεία των χρόνων που ακολούθησαν η σημαία του Πολυτεχνείου έγινε συχνά αιτία για διαπληκτισμούς μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων, ενώ οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ ποτέ δεν την παρέδωσαν στις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος.

    Στην επιστολή που απευθύνουν προς τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούση, οι κκ. Μουτζούρης και Πρωτοψάλτης ζητούν την παράδοση της σημαίας στη διοίκηση του Ιδρύματος ώστε «να παραμένει στον μουσειακό χώρο του Πολυτεχνείου και να μην την εμφανίζει η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ κάθε χρόνο ως αποκλειστικότητά της».

    Μιλώντας στη ΝΕΤ, την Παρασκευή, ο κ. Μουτζούρης δήλωσε ότι το ΕΜΠ ευχαριστεί το ΠΑΣΟΚ για τη διαφύλαξη της σημαίας, ωστόσο τώρα θα πρέπει να επιστραφεί στο φυσικό της χώρο, «όπως τα Ελγίνεια». Περαιτέρω, ο πρύτανης του ΕΜΠ εξήγησε ότι επιθυμία του Ιδρύματος είναι να εκτεθεί η ιστορική σημαία μαζί με την πύλη του Πολυτεχνείου.

    Newsroom ΔΟΛ

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=957751

    Ο/Η Ανώνυμος είπε…

    Με επιστολή τους προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούση, ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ.Μουτζούρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών Δ.Πρωτοψάλτης ζητούν να επιστραφεί η ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου στο φυσικό της χώρο.

    Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, από την πλευρά της η ΠΑΣΠ απάντησε ότι θα παραδώσει τη σημαία στην ΕΦΕΕ, «όταν συγκροτηθεί σε σώμα».
    Η σημαία του Πολυτεχνείου έχει μείνει στη φύλαξη της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ από την περίοδο όπου λειτουργούσε το συμβούλιο της ΕΦΕΕ με πρόεδρο τον Χρ.Παπουτσή.

    Έκτοτε, η σημαία έμεινε στην ΠΑΣΠ, η οποία κάθε χρόνο τη μεταφέρει στον χώρο του Πολυτεχνείου για την επέτειο της ιστορικής εξέγερσης και μετά τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία την παίρνει πίσω στα γραφεία της Χαρ. Τρικούπη,

    Στην πορεία των χρόνων που ακολούθησαν η σημαία του Πολυτεχνείου έγινε συχνά αιτία για διαπληκτισμούς μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων, ενώ οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ ποτέ δεν την παρέδωσαν στις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος.

    Στην επιστολή που απευθύνουν προς τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούση, οι κκ. Μουτζούρης και Πρωτοψάλτης ζητούν την παράδοση της σημαίας στη διοίκηση του Ιδρύματος ώστε «να παραμένει στον μουσειακό χώρο του Πολυτεχνείου και να μην την εμφανίζει η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ κάθε χρόνο ως αποκλειστικότητά της».

    15 Νοέμβριος 2008 12:43 πμ

    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=31249303&postID=4999207785328682143

  9. Πολύ καλό θέμα.

    Ωραίο υλικό…..Επιτέλους να μιλήσουν άνθρωποι και πράγματα που αξίζουν…Πολυυυυυυυ μου άρεσεεεεεεεεεεεεεε

    Μπράβο

  10. Οι αληθινοι ηρωες και επαναστατες του τοτε παραμενουν ανωνυμοι και ειναι ακομα στο περιθωριο,σεμνοι…
    Οι δηθεν επαναστατες βολευτηκαν σε καρεκλες και οργανισμους και ασκουν εξουσια τρομαρα τους!
    την καλημερα μου

  11. @ioskefeos Καλώς τον. Ωραία τα link σου για την Πανσπουδαστική Νο 8. Αυτά που αναφέρεις στο eMail που έστειλες στο «35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» είναι ακόμη καλύτερα.
    @NTANTON Καλώς τον. Πολύ σωστά όσα γράφεις.
    @recuerdos Καλώς τον. Πολύ σωστή διαπίστωση. Όπως λέει και ο κ. Δημήτρης ΠΑπαπαχρήστος

    Το πολυτεχνείο πλέον λειτουργεί αυθύπαρκτα και αυτόνομα, δεν έχει ιδιοκτήτες. Όσοι μετείχαν τότε το έχουν καύχημα, η μετέπειτα πορεία τους κρίνεται. Όχι όμως από τους άκαπνους που επειδή πέντε-έξι πήγανε με την εξουσία καθορίζουν και στιγματίζουν μια ολόκληρη γενιά.

    @jane Γειά σου. Και εμένα μου αρέσουν αυτά που μου είπε ο κ. Δημήτρης Παπαπαχρήστος.

  12. καλή δουλειά, μπράβο σου

  13. […] σε δύο νέα και εξωκυκλωματικά παιδιά, την Άννα και τον Έφηβο . Ακούστε […]

  14. Μπράβο ρε έφηβε. Είσαι πολύ μεγάλος.

    Την καλησπέρα μου.

    vloutis.wordpress.com
    vloutis.blogspot.com

  15. […] 3. Έφηβος : 35 χρόνια “Εδώ Πολυτεχνείο” μέρος 3ο. Ο ‘εκφωνητής’ του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος δίνει συνέντευξη στον Έφηβο (10.11.2008) https://efhbos.wordpress.com/2008/11/13/efhbos_mhtsos_papaxrhstos/ […]

  16. Πριν πολλά μα πάρα πολλά χρόνια, γύρω στο 1982, τοτε που χώρισα με το τότε κορίτσι μου με σπίτωσε και με περιέθαλψε περίπου για 6 μήνες, μέχρι να αναστηλωθώ και να βρω σπίτι, κάποιος φίλος, ενωτικός της αριστεράς και σήμερα βουλευτής.

    Σχεδόν κάθε βράδυ (νωρίς το πρωϊ) που γυρίζαμε στο σπίτι απο διαφορετικούς δρόμους ο καθένας μας, συνηθίζαμε πριν τον ύπνο να πίνουμε ένα ποτήρι γάλα και να συζητάμε για λίγη ώρα. Σε ένα τέτοιο φόρουμ μου είπε κάτι που μου σηκώθηκε η τρίχα.

    Το βράδυ της εξέγερσης έκανε την θητεία του σαν έφεδρος αξιωματικός και διαχειριζόταν ένα τανκ μαζι με το πλήρωμα του και ήταν επιφυλακή στο τάγμα τεθωρακισμένων στο Γουδί.

    Μου είπε : Θα μπορούσε να στείλουν εμένα. Βέβαια σε ειδικές αποστολές ξέρουν ποιόν στέλνουν. Εγώ Λαμπράκης, 114 και ενεργός αριστερός. Αλλά αν γινόταν κάποιο λάθος ίσως να έστελναν εμένα.

    Τον ρώτησα : Τι θα έκανες τότε; (ανόητο παιδί ήμουν, ανόητες ερωτήσεις έκανα)

    Μου απάντησε : ΔΕΝ ΞΕΡΩ. (για μια ντουζίνα τέτοιες απαντήσεις τον αγαπώ ακόμη)

    Είπα αυτήν την ιστορία στον Μήτσο Παπαχρήστο τώρα τελευταία.

    Μου απάντησε ότι την γνώριζε. Του είχε πει ήδη την ιστορία ο φίλος!

  17. Καταντάει κοινοτοπία, αλλά πραγματικά κάθε φορά που διαβάζω τις συνεντεύξεις σου εκπλήττομαι ευχάριστα.
    Καίρια και ουσιαστικά όλα αυτά που λέει ο Δημήτρης Παπαχρήστος και για το τότε, αλλά πολύ περισσότερο για το σήμερα.
    Εφηβάρα, συνέχισε να μας εκπλήσσεις…
    🙂

  18. […]  …μου είχε πει ο Δημήτρης Παπαχρήστος στην συνέντευξη του πριν ένα μήνα.  https://efhbos.wordpress.com/2008/11/13/efhbos_mhtsos_papaxrhstos/ […]

  19. Υπουργείο Εξωτερικών. Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο επίδοξοι Πρέσβεις εκ Προσωπικοτήτων, Πρέσβεις επί τιμή, γηραλέοι συνταξιούχοι Πρέσβεις τους οποίους επαναδιορίζει στο ΥΠΕΞ η Ντόρα Μπακογιάννη, εν είδει χαρεμιού, σύμφωνα με διατάξεις που υπήρχαν στον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και επαυξήθηκαν στο πολλαπλάσιο με το άσχετο νόμο 3712/2008. Στην ιστοσελίδα http://www.equal-rights-greece.com ετοιμάζεται η καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ταυτόχρονα σε Βρυξέλλες και Αθήνα, Λ. Βασιλίσσης Σοφίας) για μαζική παραβίαση εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της κοινοτικής οδηγίας 2000/78/ΕΚ που απαγορεύει διακρίσεις λόγω ηλικίας κλπ στην απασχόληση και εργασία.

    Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω οικονομικής κρίσης, και ενώ κάνει μύριες όσες διακρίσεις στα όρια υποχρεωτικής εξόδου από την εργασία λόγω ορίου ηλικίας (για άλλους στο 60 έτος που τους έδιωξαν και αμέσως μετά κατάργησαν τη διάταξη, στους διπλωματικούς μέχρι το 65ο και σε άλλους στο 67ο), τώρα φέρνει από τα γηροκομεία υπέργηρους συνταξιούχους Πρέσβεις 80 χρονών, για να τους ταϊζει με χρυσά κουτάλια από τα λεφτά του ελληνικού λαού.

    Στην προσφυγή, στην οποία επιτρέπεται και η τήρηση της εχεμύθειας ως προς το όνομα του καταγγέλλοντος, αφού θα κυνηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κράτος που παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και πέσει «καμπάνα» και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ενώ θα χάσουν τον ύπνο τους οι επαναδιοριζόμενοι μετά τη συνταξιοδότησή τους Πρέσβεις), έχουν δηλώσει συμμετοχή και υπάλληλοι τόσο του διπλωματικού κλάδου και λοιπών κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών και απλοί πολίτες που φυσικά και έχουν «έννομο συμφέρον» για να κάνουν την καταγγελία.

    Για δηλώσεις συμμετοχής στην υπογραφή του εντύπου της καταγγελίας, δηλώστε στο

    http://www.equal-rights-greece.com

  20. 2ο Χειμερινό Σεμινάριο Θεάτρου & Κινηματογράφου
    αμαδρυάδες 2009
    Λίμνη Ν. Πλαστήρα
    Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές(για τ0 εργαστήριο κινηματογράφου, 15-17 ετών), θεατρολόγους, μουσικούς, ηθοποιούς και σε όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν την τέχνη του θεάτρου και του κινηματογράφου
    «περιμένοντας την βροχή»
    Λίμνη Ν. Πλαστήρα, 29 Γενάρη έως 1 Φλεβάρη 2009
    Το “ τέχνης παίδευσις” Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας
    διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Χειμερινό Σεμινάριο Θεάτρου & Κινηματογράφου
    “αμαδρυάδες 2009”,
    διάρκειας 25 ωρών, στο Νεοχώρι του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων, στη λίμνη Ν. Πλαστήρα.

    Στους υπέροχους και ζεστούς χώρους του ξενοδοχείου ‘Ανατολή’, με θέα τα βαθυπράσινα νερά της λίμνης, το χειμερινό τοπίο αλλά και τις μοναδικές φυσικές τοποθεσίες της περιοχής, οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν βασικές αρχές του θεάτρου και του κινηματογράφου: Έχοντας τις παρακάτω ερωτήσεις ……
    • Γιατί υπάρχει το πρόβλημα της λειψυδρίας;
    • τι κάνουμε εμείς;
    ………..Ψάχνουμε απαντήσεις.
    Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι:
    …οι απαντήσεις θα πάρουν μορφή στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το βιβλίο ‘‘Περιμένοντας τη βροχή’’ του Μπάμπη Τσικληρόπουλου (εκδόσεις Κέδρος) θα ξεκινήσει την επιλογή των θεμάτων και θα κλιμακωθεί με την ανάπτυξη της πλοκής και τον καθορισμό των ρόλων. Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται με την παράσταση προς την οποία συγκλίνουν και οι υπόλοιποι παράγοντες(μουσική, χορογραφία, σκηνογραφία κλπ ). Ακόμη «Εκφράζομαι με εικόνες και ήχους» με στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες τα βασικά εργαλεία για την κατανόηση της ιδιαίτερης κινηματογραφικής γλώσσας και μέσα από μια βιωματική διαδικασία να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί γυρίζοντας μια ή περισσότερες ταινίες μικρού μήκους.
    Εμψυχωτές-εισηγητές:
    • Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, ηθοποιός “Ιστορίες που γίνονται θέατρο”
    • Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης κινηματογράφου “Εκφράζομαι με εικόνες και ήχους”
    • Γλύκα Γιαννούση μουσικός “ ρέουσες φωνές ”
    • Σπύρος Μπουντούρης, εμψυχωτής θεάτρου “μία σταγόνα κι άλλη μιά”

    Θα μιλήσουν:
    • Μανώλης Γλέζος, “διαχείριση υδατίνων πόρων”
    • Μπάμπης Τσικληρόπουλος, συγγραφέας “περιμένοντας τη βροχή”
    στη παρουσίαση του βιβλίου ‘‘Περιμένοντας τη βροχή’’ του Μπάμπη Τσικληρόπουλου (εκδόσεις Κέδρος) Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 5μμ στην Λίμνη Ν. Πλαστήρα
    Παράλληλες Δράσεις:
    περίπατος στο δάσος, φωτογραφία, γεύσεις & μυρωδιές βοτάνων, “σαλιγκάρι-μανιτάρι-ζοχάρι ” του Μπάμπη, μουσική βραδιά(Γιώργος Ξάνθης , Γλύκα Γιαννούση).

    Αναλυτική περιγραφή των εργαστηρίων και βιογραφικά όλων των εισηγητών-εμψυχωτών στην ιστοσελίδα: http://www.theatrokar.gr
    Προσέλευση: Πέμπτη 29/1/2009, ώρα: 16.00 Παρασκευή 30/1/09 (τριών Ιεραρχών), Σάββατο 31/1/09 και Αναχώρηση: Κυριακή 1/2/09, μετά τις 12.00
    Οργάνωση: “ τέχνης παίδευσις” Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας
    σε συνεργασία με : Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Καρδίτσας, Δήμο Καρδίτσας, Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων, Λέσχης Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας.
    Πληροφορίες: στην ιστοσελίδα http://www.theatrokar.gr και στα τηλέφωνα 24410 23025 / 6974 958683

  21. […] Συνέντευξη με τον ‘εκφωνητή’ του Πολυτεχνείου Μήτσο … 2,117 views […]

  22. δρυάδες 2009
    συμπόσιο τέχνης
    Tα “ρω” του νερού και της τέχνης
    λίμνη Ν. Πλαστήρα
    8-19 Ιουλίου 2009

    • 6ο Πανελλήνιο Θερινό Σεμινάριο Θεάτρου
    Κατασκήνωση 11 – 17 Ιούλη
    Εργαστήρια Θεάτρου, Μουσικής, Θεατρικού Παιχνιδιού
    Θα διδάξουν: Θανάσης Παπαγεωργίου, ηθοποιός – σκηνοθέτης
    Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, ηθοποιός
    Αγγελική Κασόλα, σκηνοθέτης
    Κώστας Βόμβολος, συνθέτης – καθηγητής ΑΠΘ
    Χαρά Τσιώλη, ηθοποιός – σκηνοθέτης
    Άκης Αμπράζης, μουσικός
    Γλύκα Γιαννούση, μουσικός
    Παναγιώτης Κυρίτσης, δάσκαλος – εμψυχωτής
    θεατρικού παιχνιδιού
    Βιργινία Κεχαγιά, θεατρολόγος – εμψυχώτρια
    θεατρικού παιχνιδιού
    Ανδρέας Ζυγογιάννης, θεατρολόγος
    Σπύρος Μπουντούρης, εμψυχωτής θεάτρου
    Θα μιλήσουν: Μήτσος Κασόλας, συγγραφέας
    Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης
    Μηνάς Βιντιάδης, συγγραφέας – δημοσιογράφος
    Νίκος Χύτας, ηθοποιός
    Μαρία Κυριάκη, συγγραφέας
    Θεόφιλος Μπρουζιώτης, βιολόγος ΑΝ.ΚΑ

    • Εκθέσεις με θέμα ‘‘νερό και τέχνη’’ ζωγραφικής, φωτογραφίας, βιβλίου
    καθώς και τοπικών εκδόσεων – Ελεύθερη συμμετοχή 8 – 19 Ιούλη
    • Μουσικές βραδιές (κάθε βράδυ ζωντανή μουσική με φίλους μουσικούς των δρυάδων)
    • Αφιέρωμα στον συνθέτη Γιώργο Τσαγκάρη επιμέλεια Σπύρος
    Μπουντούρης, θα μιλήσει ο Μηνάς Βιντιάδης Σάββατο 11 Ιούλη
    • Βραδιά ποίησης. “ο Καρούζος στα αστέρια” επιμέλεια Μηνάς Βιντιάδης,
    απαγγέλει ο Νίκος Χύτας (στο μαλόκεδρο, Νεοχώρι ) Κυριακή 12 Ιούλη
    • Ξενάγηση στο Κέντρο Ιστορικών Μελετών – Μουσείο Ν. Πλαστήρα στο
    Μορφοβούνι και τσιπουράκι κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία του
    χωριού Μεσενικόλα Δευτέρα 13 Ιούλη
    • Βραδιά γευσιγνωσίας, «μεταγγίσεις – αποστάξεις» από παραγωγούς του
    Νομού Καρδίτσας . παραδοσιακό λουκάνικο. Ακούσματα από
    παραδοσιακούς οργανοπαίχτες Τρίτη 14 Ιούλη
    • Βραδιά Λογοτεχνίας – Παρουσίαση Βιβλίου, «Νίκος Kαββαδίας – O
    δαίμονας χόρευε μέσα του» Μήτσος Κασόλας εκδ. Καστανιώτη
    επιμέλεια Μαρία Κυριάκη, συμμετέχουν Μήτσος Κασόλας και Τάσος
    Ψαρράς Τετάρτη 15 Ιούλη
    • Παρουσιάσεις των Εργαστήριων στο Υπαίθριο Θέατρο της Πεζούλας
    Πέμπτη 17 Ιουλίου (δίπλα στη Λίμνη)
    • Προβολές ταινιών
    • Παράλληλες δράσεις στη Φύση – Ξεναγήσεις
    o Τοξοβολία
    o Ποδήλατο λίμνης
    o Ποδήλατο βουνού
    o Περίπατοι στο βουνό
    o Μπάνιο στη λίμνη
    o Ξενάγηση στο Περιβαλλοντικό Κέντρο – Βοτανικό Κήπο
    • Γεύσεις & Μυρωδιές βοτάνων στο φράγμα της λίμνης Ν. Πλαστήρα

    Οργάνωση: “ τέχνης παίδευσις” ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
    σε συνεργασία με : Ιερά Μητρόπολη Φαναριοφερσάλων, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Καρδίτσας, Δήμο Καρδίτσας, Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων, Δήμο Ν. Πλαστήρα, Δήμος Ιτάμου, Δήμου Κορωπίου, ΑΝ.ΚΑ,
    Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, Λέσχη Οινοφίλων Καρδίτσας , Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας,
    Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας,
    ÿ
    ÿ
    ÿ ÿ
    Πληροφορίες:
    “ τέχνης παίδευσις”
    Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας
    κιν.: 6974 958683, τηλ. : 24410 23025
    ιστοσελίδα: http://www.theatrokar.gr ηλεκτρ. διευθ: theatrokar@yahoo.gr

  23. […] Συνέντευξη με τον ‘εκφωνητή’ του Πολυτεχ […]

  24. […] μαγαζιά  και μαζεύανε κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς τον Δημήτρη Παπαχρήστο, τον Στέλιο Ελληνιάδη και τον Σ. Δαματόπουλο. Έτρεχε […]

  25. […] προσαγάγουν κατά λάθος επώνυμους (σαν τον Μήτσο Παπαχρήστο) αλλά κυρίως ανώνυμους. Στα αστυνομικά τμήματα […]

  26. […] Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαχρήστου στο Έφηβο […]

  27. […] Ο “εκφωνητής” του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος δίνει συνέντευξη στον Έφηβο (10.11.2008) https://efhbos.wordpress.com/2008/11/13/efhbos_mhtsos_papaxrhstos/ […]

  28. με συγκίνησε το ηχητικό

  29. […] για τις απόψεις του κ. Παπαχρήστου, διαβάστε τι δήλωσε σε συνέντευξή του σε μαθητή:«Ο κυβερνητικός εθνικισμός των γειτόνων μας […]

  30. […] Έφηβος : Δημήτρης Παπαχρήστος μιλάει στην Άννα (video) Έφηβος : Συνέντευξη με τον ‘εκφωνητή’ του Πολυτεχνείο… Γράψτε ένα […]

  31. Θερμά συγχαρητήρια για την τόσο αξιόλογη και βαθειά πολιτική επεξεργασία όλων των κειμένων και των συνεντεύξεων. Στη σημερινή μαύρη και αδιέξοδη πολιτική κατάσταση που επικρατεί, ο έφηβος αποτελεί μια αχτίδα φωτός και μια πολύτιμη ελπίδα ,ότι οι νέοι σήμερα μέσα από το δικό τους πολυτεχνείο και την δική τους¨»»Πύλη»», θα δώσουν το σάλπισμα για νέους αγώνες και πάλης ξεκίνημα, ενάντια στα ξένα και ντόπια μονοπώλια , και τον μεσαίωνα και σκοταδισμό της Ελλάδας και των Ευρωπαίων καπιταλιστών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συνέντευξη του Παπαχρήστου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ αλλά και μια όαση στον πολιτικό σκοταδισμό που είναι βυθισμενη η χώρα μας. Σας ευχαριστώ πολύ γιατί μου δίνεται το δικαίωμα να ελπίζω και όσο μπορώ να συναγωνίζομαι μαζί σας.

  32. ΑΝΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕΣ Η ΑΓΑΠΗ ΜΑ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΚΙ ΑΝΤΡΙΕΥΤΗΚΕ-ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ ΟΧΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑΙ-ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ …ΝΟΜΙΣΑΜΕ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΖΩΗ
    ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟ

  33. […] Ο “εκφωνητής” του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος δίνει συνέντευξη στον Έφηβο (10.11.2008) https://efhbos.wordpress.com/2008/11/13/efhbos_mhtsos_papaxrhstos/ […]

  34. […] Ο “εκφωνητής” του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος δίνει συνέντευξη στον Έφηβο (10.11.2008) https://efhbos.wordpress.com/2008/11/13/efhbos_mhtsos_papaxrhstos/ […]

  35. […] Ο “εκφωνητής” του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος δίνει συνέντευξη στον Έφηβο (10.11.2008) https://efhbos.wordpress.com/2008/11/13/efhbos_mhtsos_papaxrhstos/ […]

  36. […] Ο “εκφωνητής” του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος δίνει συνέντευξη στον Έφηβο (10.11.2008) https://efhbos.wordpress.com/2008/11/13/efhbos_mhtsos_papaxrhstos/ […]

  37. […] Ο “εκφωνητής” του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος δίνει συνέντευξη στον Έφηβο (10.11.2008) https://efhbos.wordpress.com/2008/11/13/efhbos_mhtsos_papaxrhstos/ […]

  38. […] Ο “εκφωνητής” του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος … (10.11.2008) […]


Σχολιάστε