Έφηβος
αναζήτηση του αδύνατου

Το μυστήριο του Βασίλη Τσιμπίδη!!!

Εγώ βέβαια τον Βασίλη Τσιμπίδη τον γνωρίζω πολύ λίγο. Έχω πάει δυο τρεις φορές στο μπαράκι του για να ακούσω μουσική. Αυτό!

Θυμάμαι την πρώτη φορά που τον γνώρισα με χάιδεψε στο κεφάλι κοιτώντας μια τον πατέρα μου μια εμένα. Στο τέλος κούνησε με κατανόηση το κεφάλι του σαν να μην είχα πατέρα αλλά κάποια σοβαρή αρρώστια. Εκεί, τον συμπάθησα…

Τώρα, για αυτό το ποστ δεν φέρω καμία ευθύνη. Απλά δανείζω αυτόν τον χώρο σε κάποιους που τον γνωρίζουν χρόνια και μου το ζήτησαν επίμονα για να μπει αυτό το άρθρο. Το έδωσα ελπίζοντας σε μια αύξηση της επιχορήγησης για αυτό το Σαββατοκύριακο 🙂 .

Έφηβος.


 

Φωτογραφία 1. Πόντιοι στην Κέρκυρα το 1923

Την Κυριακή 21/9/2008 στο αφιέρωμα της Καθημερινής για την Μικρασιατική Καταστροφή που επιμελήθηκε ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης με τίτλο «Ο ‘μαύρος’ Σεπτέμβρης του Ελληνισμού» αναρτήθηκε μια φωτογραφία του 1923 που έδειχνε Πόντιους πρόσφυγες στην Κέρκυρα (φωτογραφία 1).

Μου έκανε εντύπωση μια φιγούρα Ποντίου προς τα αριστερά της φωτογραφίας. Πολλοί που γνωρίζουμε τον Πόντιο, ηθοποιό και ιδιοκτήτη του χώρου τέχνης «το μπαράκι του Βασίλη», Βασίλη Τσιμπίδη, μείναμε άφωνοι με την ομοιότητα του με τον Πόντιο της φωτογραφίας (που ήταν ενήλικος πριν 85 χρόνια!!!).

Αναρωτηθήκαμε μήπως είναι ο ίδιος και η μακροβιότητα του οφείλεται στην καθημερινή συνήθεια να πίνει κεφίρ που το έφτιαχνε μόνος του (προέτρεπε και όλους τους άλλους αλλά εμείς δεν τον ακούσαμε αν και μας έχει δώσει πολλές φορές τον μήκυτα που τον παράγει) αλλά μας το διέψευσε.

Φωτογραφία 2. Στόχευση σε μια περιοχή της φωτογραφίας

Φωτογραφία 3. Ο Βασίλης στο "μπαράκι του Βασίλη" 2007

Φωτογραφία 4. Δύο ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες για σύγκριση

  • Η 1η φωτογραφία είναι του 1923 που δημοσιεύτηκε από την Καθημερινή (την βρήκαμε στο blog της Άφρος http://afrofriends.wordpress.com/2008/09/21/pontioi_kerkyra/)
  • Η 2η στοχεύει την περιοχή που είναι ο άνθρωπος που μας ενδιαφέρει.
  • Η 3η είναι μια φωτογραφία του 2007 από το «μπαράκι του Βασίλη».
  • Η 4η είναι προϊόν επεξεργασίας. Αριστερά είναι το κομμάτι με τον άνθρωπο του 1923. Δεξιά είναι η αριστερή φωτογραφία με ψηφιακή αντικατάσταση του προσώπου του πόντιου του 1923 με το πρόσωπο του Βασίλη Τσιμπίδη όπως υπάρχει στην 3η φωτογραφία.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Το πιο εκπληκτικό απ’ όλα όμως είναι, ότι αν κάποιος σε χρόνο άσχετο μου έδειχνε αυτές τις δύο τελευταίες φωτογραφίες και με ρώταγε ποιος από τους δύο είναι ο Βασίλης Τσιμπίδης εγώ θα έλεγα χωρίς να το σκεφτώ : «Ο αριστερός»!!!

Υπάρχει μια σημαντική αντίθεση στις δύο φωτογραφίες. Ο πόνος και η κούραση του ποντίου της φωτογραφίας του 1923 είναι αποτυπωμένα στο πρόσωπό του σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά ευτυχίας του Βασίλη Τσιμπίδη που δείχνουν άνθρωπο που βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους που τον αγαπούν.

ΥΓ 1 Για να μαθαίνει 🙂 η Jane από το http://nooblogs.gr/voltes/
«Το μπαράκι του Βασίλη»
http://www.tobaraki.gr/
Διδότου 3 (απέναντι από Γαλλική Ακαδημία)

ΥΓ 2 Ρε, λες να είναι δουλεία του κεφίρ;;;

(Ευχαριστώ τον «Έφηβο» που μου παραχώρησε αυτόν τον χώρο)

23 Σχόλια to “Το μυστήριο του Βασίλη Τσιμπίδη!!!”

  1. Και ένα παιχνίδι…

    Από την φωτογραφία 3 :

    1. Ποιοί απο τους εικονιζόμενους είναι πόντιοι;;;;

    2. Ποιοί απο αυτούς τους πόντιους είναι «καθυστερημένοι Πόντιοι»;;;

    «…Τον όρο “καθυστερημένοι” (σε εισαγωγικά) τον χρησιμοποιεί ο Χατζηαναστασίου, για να σαρκάσει τη νοοτροπία των τάχα “προοδευτικών” διανοουμένων, που εκστασιάζονται στο άκουσμα των λέξεων “ΕΑΜ-ΕΛΑΣ”, χωρίς να γνωρίζουν την τύφλα τους, για τα πραγματικά περιστατικά του Εμφυλίου και της Αντίστασης. Με αποτέλεσμα όχι μόνο να υποτιμούν, αλλά να κατασυκοφαντούν κάθε αντιστασιακή κίνηση / οργάνωση / δραστηριότητα εκτός ΕΑΜ-ΕΛΑΣ…» Αυτά τα καταπληκτικά στο… «Οι «καθυστερημένοι Πόντιοι» της Εθνικής Αντίστασης» στη διεύθυνση http://panosz.wordpress.com/2008/10/08/civil_war-3/#comment-45635

  2. Από αριστερά «Πόντιοι» πρέπει να είναι σίγουρα ο πρώτος και ο δεύτερος …

    Η κοπελιά μοιάζει με κοτυωρίτισα…

    Γενικά μου φαίνεται ότι μάλλον «προχωρημένοι» πρέπει να είναι στην παρέα.. παρότι κατά βάθος ίσως να υπάρχουν και τελείως «καθυστερημένοι» με την χ»αναστάσιο ορολογία!

    Μ-π

  3. @Μ-π Λάθος η πρώτη απάντηση. Για τη δεύτερη είσαι κοντά. Διάβασε ξανά τον ορισμό του Χατζηαναστασίου.

    Ξαναπροσπάθησε!!!

  4. Αυτά τα καταπληκτικά ? ή αυτά τα άθλια ? ή αυτά τα φυσιολογικά ?
    http://rs160.rapidshare.com/files/152989166/tsan.xml

    «Αυτά τα φυσιολογικά» λέω εγώ και καθόλου καθυστερημένα.
    Ο καθείς έχει και το φυσιολογικό του. Για κάποιους αυτό είναι το φυσιολογικό…

    Έξοχη ιδέα με τον Τσιπίδη και τον παραλληλισμό. Το ξέρετε ότι ο παππούς του πρωτοεγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα και μετά μετέβει στα… Εξάρχεια ? για ψαχτήτε ….
    Αν το επεξεργασμένο ήταν ασπρόμαυρο όλο τότε να ιδείς μπέρδεμα

    mumul

  5. ρε σεις πατε καλα
    τι μυστηρια ειναι αυτα;
    τελικα ειναι η δεν ειναι ο ιδιος
    χαχαχα
    κανας προγονος του ρωτησατε τον ιδιο αν ειναι;

  6. Δε νομίζω ότι οι πρόγονοι του Βασίλη ακολούθησαν αυτή την πορεία…

    Μάλλον ήταν άλλος ο δρόμος της ζωής του… Πολύ ποιο μυθιστορηματικός!

    Η οικογένειά του… πρόσφυγες από τον Πόντο στο Βατούμι του Καυκάσου.

    Ο ίδιος ενός έτους, ως «εχθρός του λαού», εκτοπίστηκε από τους σταλινικούς μαζί με την οικογένειά του στην Κεντρική Ασία.

    1965… έξοδος προς τη «μητέρα-πατρίδα», την Ελλάδα. Νέα προσφυγιά σ’ έναν άξενο τόπο, που ακόμα μέχρι σήμερα δεν κατανόησε το φαινόμενο του ποντιακού ελληνισμού!

    1967: χούντα… αντίσταση… φυλακές !

    Μ-π

  7. @mumul Περίπου όπως τα είπε ο Μ-π τα ξέρω και εγώ. Μάλιστα μέχρι πριν λίγα χρόνια αντι για ταυτότητα είχε διαβατήριο του ΟΗΕ!!!

  8. @δον κιχώτη Να τον ρωτήσω;;; Απαπα. Μετά από αυτά που ανακάλυψα;;;;; Φοβούμαι…. (…που λέει και ο Έφηβος).

    Με το παιχνίδι δεν θα ασχοληθεί κανείς;;;;

  9. Σίγουρα είναι πόντιοι

    απο αριστερά το 2 και το 3

    οι άλλοι σίγουρα όχι.

  10. Έφηβε thanks για την πρόταση σου!
    Το μαγαζί το γνωρίζω και το έχω επισκεφθεί παλαιότερα, αλλά πρέπει να κάνω άλλη μια βόλτα προς τα εκεί, για να γράψουμε «fresh news».
    Που ξέρεις μπορεί να σε πετύχω και Live, όχι μόνο στη blogόσφαιρα!

    cu

  11. @jane Jane δεν το έγραψα εγώ αυτό. Στου Βασίλη πάω μία άντε δύο φορές το χρόνο για να ακούσουμε μουσική, αν έχει κάτι που αρέσει σε όλους.
    🙂

  12. Συνήθως έχει πάντα κάτι καλό !!! 😉

  13. Τέλος παιχνιδιού.
    Κανένας δεν βρήκε την σωστή απάντηση.
    Το ταξίδι στο Παρίσι για δύο άτομα δεν το κερδίζει κανένας.

    Σωστή Απάντηση
    Πόντιοι είναι οι 3 στη μέση με την φαλάκρα και το -ίδης στο επώνυμο.
    Οι ακριανοί είναι Αρβανίτες νησιώτες.

  14. […] αγωνίας γεννετικής και μεταφυσικής με τίτλο το “Το μυστήριο του Βασίλη Τσιμπίδη!!!” και μια αναφορά στον ήρωα της αντίστασης […]

  15. […] ΥΓ1  Εδώ απο παλαιότερο ποστ μας ”Το μυστήριο του Βασίλη Τσιμπίδη!!!” https://efhbos.wordpress.com/2008/10/11/basilis_tsimpidis/ […]

  16. Πάντως ο Βασίλης του 2009 είναι πολύ πιο γλυκός.

    Ίσως αμβλύνθηκε ο πόνος και η οργή για την προσφυγια!!!

    Μ-π

  17. Είναι γραμμένο στο βασικό κείμενο, γιατί είναι προφανές ότι :

    Υπάρχει μια σημαντική αντίθεση στις δύο φωτογραφίες. Ο πόνος και η κούραση του ποντίου της φωτογραφίας του 1923 είναι αποτυπωμένα στο πρόσωπό του σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά ευτυχίας του Βασίλη Τσιμπίδη που δείχνουν άνθρωπο που βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους που τον αγαπούν.

  18. […] ποντιακή βραδυά οργανώνεται στο φιλόξενο Μπαράκι του Βασίλη (www.tobaraki.gr,  ΔΙΔΟΤΟΥ 3, Κολωνάκι, τηλ.  […]

  19. […] τον Βασίλη Τσιμπίδη έχουμε ξαναγράψει στα : Το μυστήριο του Βασίλη Τσιμπίδη!!!  Στο μπαράκι του Βασίλη με τους […]

  20. […] Το μυστήριο του Βασίλη Τσιμπίδη!!! […]

  21. […] Τσιμπίδης καταστράφηκε απο την μουχρίτσα! (Updated) Το μυστήριο του Βασίλη Τσιπίδη!!! Στο μπαράκι του Βασίλη με τους […]


Σχολιάστε