Έφηβος
αναζήτηση του αδύνατου

Γ’ Λυκείου

Δημοσιεύτηκε στο 32ο φύλλο στον “παράδρομο” της εφημερίδας “δρόμος” το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου  2010, στην σελίδα 26 και στην στήλη “στο προαύλιο”.

 

Άρχισαν τα σχολεία. Όλοι οι μαθητές ξανά στα θρανία. Έτσι και εγώ, πλέον στην Γ’ Λυκείου. Μία εξοντωτική τάξη με ατέλειωτες ώρες διαβάσματος, φρενήρεις ρυθμούς καθώς και πολλές παγίδες, μερικές από τις οποίες έχω ανακαλύψει και μοιράζομαι μαζί σας.

Συμμαθητές μου και μελλοντικοί συνεξεταζόμενοι, η Γ’ Λυκείου είναι το μεταβατικό στάδιο από την δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όσα άγχη και να βγαίνουν σε αυτή την τάξη, εμείς δεν πρέπει να καταφύγουμε στο τσιγάρο και στις διάφορες άλλες ουσίες και φάρμακα  που πλασάρονται σαν κατασταλτικά άγχους. Αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε την επικαιρότητα να μην ακούμε με τις ώρες τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης (ΜΜΕ), λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να σταθούμε στην ουσία και στο βάθος της είδησης. Εμείς διαβάζουμε τα μαθήματά μας αλλά εκεί έξω η κοινωνία βράζει. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι.

Για τα μαθήματα τώρα, καλύτερα είναι να έχουμε ένα σωστό και σφιχτό πρόγραμμα. Πρέπει να βγει η ύλη νωρίς, για να υπάρχει χρόνος ώστε να γίνουν επαναλήψεις. Δεν πρέπει να «πεθάνουμε» στο διάβασμα, ειδικά τώρα στην αρχή. Να κρατήσουμε πολλές δυνάμεις για το τέλος.
Δεν πρέπει να απομονωθούμε, ας κρατηθούν κάποιες ισορροπίες. Να ασχοληθούμε επιλεκτικά με συγκεκριμένες εξωσχολικές δραστηριότητες, αν μας αρέσει και αν είναι δυνατόν με κάποιο άθλημα. Λίγο μπάσκετ που και που καθαρίζει το μυαλό από τις σκοτούρες, αιματώνει τους μυς, ξεπιάνεσαι από την αγκύλωση της  καρέκλας. 

Έτσι αντιμετωπίζω εγώ αυτή την τάξη.
Τα κεφάλια μέσα, καλή επιτυχία, καλό κουράγιο, καλή συνέχεια…

Έφηβος

Ένα Σχόλιο to “Γ’ Λυκείου”

  1. […] post by Έφηβος var addthis_language = 'en'; Filed under Uncategorized Assessing progress toward […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: