Έφηβος
αναζήτηση του αδύνατου

Εκδήλωση για την Αϊτή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ

Το
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
και το
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

διοργανώνουν εκδήλωση για την Αϊτή

την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010 7:00 μμ
στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου
Πανεπιστημίου 30

Ομιλητές, οι καθηγητές
(που γύρισαν πριν λίγες μέρες από την Αϊτή)

Δρ. Ευθύμης Λέκκας
Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής
Εφαρμοσμένης Γεωλογίας
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Δρ. Παναγιώτης Καρύδης
Ομότιμος Καθηγητής
Αντισεισμικής Τεχνολογίας
του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7.2 R σημειώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2010 στην Αϊτή. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Port-au-Prince, σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Ακολούθησαν δύο ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 5,9 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ μέχρι σήμερα η σεισμική ακολουθία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει κάθε ημέρα και προβλέπεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τους διακόσιους χιλιάδες, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250.000 και οι άστεγοι το 1,5 εκατομμύριο. Οι εν γένει επιπτώσεις στις υποδομές καθώς και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών οργανώθηκε αποστολή για επιστημονική, τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή, η οποία επλήγη από σεισμό 7.2R την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010.

H αποστολή είχε τους ακόλουθους στόχους:

α.    Την διερεύνηση του σεισμοτεκτονικού και γεωδυναμικού πλαισίου της πλειόσειστης περιοχής, τον εντοπισμό των σεισμικών ρηγμάτων, τον συσχετισμό με τα σεισμολογικά δεδομένα και την διερεύνηση των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών των γεωλογικών σχηματισμών
β.    Τον εντοπισμό και την χαρτογράφηση των συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων και ιδιαίτερα των κατολισθήσεων, των καθιζήσεων, των ρευστοποιήσεων, των εδαφικών διαρρήξεων και των μεταθέσεων των ακτογραμμών, τα οποία παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην εκδήλωση των καταστροφών
γ
.    Την διερεύνηση των αιτιών των καταστροφών στα κτίρια και στα έργα υποδομής, σε συνάρτηση με τις σεισμικές τεκτονικές παραμέτρους (απόσταση επίκεντρου, βάθος εστίας, μέγεθος σεισμού, μηχανισμό γένεσης, είδος ρήγματος, επιτάχυνση της σεισμικής κίνησης, κλπ.)
δ
.    Την διερεύνηση της γεωγραφικής ανάπτυξης των σεισμικών εντάσεων και τον προσδιορισμό των παραγόντων που επέδρασαν στην κατανομή
ε
.    Την παροχή τεχνικής συνδρομής στους απεγκλωβισμούς και εν γένει στις διασωστικές προσπάθειες
στ
.  Την συνεργασία με την αποστολή του Ο.Η.Ε. και τις ξένες αποστολές βοήθειας και την συνδρομή σε θέματα διαχείρισης της βοήθειας
ζ
.    Την συνεργασία για την παροχή βοήθειας με τα Υπουργεία Υποδομής και Υγείας της Αϊτής

Στην αποστολή συμμετείχαν οι Καθηγητές, Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Δρ. Παναγιώτης Καρύδης, Ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η αποστολή διήρκησε μια εβδομάδα και τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε αυτήν την  εκδήλωση.

Για περισσότερα και ενημέρωση διαβάστε στο http://www.elekkas.gr/research/missions/haiti-mission.html

Επίσης http://www.elekkas.gr/images/stories/press_articles/pdf/0436.pdf

Ένα Σχόλιο to “Εκδήλωση για την Αϊτή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ”

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  – Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Δημοσθένη Ν. Ασημακόπουλο.

  – Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη.

  0μιλίες από τους:
  – κ. Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Ο σεισμός της Αϊτής, 7,2R, 12 Ιανουαρίου 2010. Το γεωδυναμικό πλαίσιο και η ακραία καταστροφή. Η διαχείριση της κρίσης και ο ρόλος της διεθνούς βοήθειας«.
  – κ. Παναγιώτη Καρύδη, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα: «Ο σεισμός της Αϊτής, μία επαναλαμβανόμενη ιστορία στο δομημένο περιβάλλον. Αποτελέσματα και πρώτα συμπεράσματα«.
  Χρονικό όριο προσέλευσης: 18:45


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: