Έφηβος
αναζήτηση του αδύνατου

Συνέντευξη με τον Μελέτη Μελετόπουλο, πρόεδρο των «Δημοκρατικών»

Είχα και παλαιότερα γράψει για τον καθηγητή μου στο μάθημα της «Οικονομίας» κ. Μελέτη Μελετόπουλο που είναι πρόεδρος στους «Δημοκρατικούς».
https://efhbos.wordpress.com/2009/01/25/meletis_meletopoylos/
Με την κατάθεση ψηφοδελτίων των «Δημοκρατικών» για τις βουλευτικές εκλογές του 2009, του ζήτησα μια συνέντευξη και δέχθηκε.  Το αποτέλεσμα

 

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

 MMeleto

 

Έφηβος : Πριν αρχίσουμε θα ήθελα να σας ευχηθώ καλό κουράγιο, γερό στομάχι και καθαρό νου.
Μελέτης Μελετόπουλος : Ευχαριστώ. Χρειάζονται!

 

Ερώτηση :   Ποιός είναι ο στόχος των Δημοκρατικών στην παρθενική τους εκλογική μάχη;
Απάντηση :   Η πρώτη μας εμφάνιση, η παρουσίαση των στελεχών μας και του προγράμματός μας στο κοινό, η απόδειξη ότι είμαστε σε θέση να διεκπεραιώσουμε μία ολοκληρωμένη πανελλήνια εκλογική εκστρατεία (εγχείρημα καθόλου αυτονόητο σε μία χώρα με τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια και προσκόμματα σε νέα κόμματα πολιτών). Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι στην ουσία η αρχή της προσπάθειάς μας.

 

Ερώτηση :   Ποιόν χώρο έρχονται να καλύψουν οι Δημοκρατικοί. Είναι γνωστό ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καλύπτουν ένα χώρο από σχεδόν την άκρα δεξιά μέχρι σχεδόν την ανανεωτική αριστερά. Αφήνουν χώρο για τους Δημοκρατικούς;
Απάντηση :   Ασφαλώς. Η Ελληνική πολιτική σκηνή είναι γεμάτη από ακροδεξιές ή ακροαριστερές ιδεοληψίες, ανεύθυνες δημαγωγίες και πολύ λαϊκισμό. Απουσιάζει μία δύναμη ευθύνης. Ο χώρος του Κέντρου, ο μεγάλος απών της πολιτικής μας ζωής (που ωστόσο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι κυρίαρχος) εκπροσωπεί ακριβώς τον ρεαλισμό, την σύνεση, τον κοινό νού, το αυτονόητο. Είναι η δύναμη που μπορεί να πραγματοποιήσει τις μεγάλες τομές που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας.

 

Ερώτηση :   Περνάμε μια μεγάλη παγκόσμια κρίση των οικονομιών. Επειδή πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό, θα σας παρακαλούσα να μας το αναλύσετε.
Απάντηση :   Το καπιταλιστικό μοντέλο, όπως λειτούργησε τις τελευταίες δεκαετίες, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και χρειάζεται αναδόμηση. Η κερδοσκοπική μανία, η απουσία ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους, τα ολιγοπωλιακά φαινόμενα, η διαπλοκή πολιτικών-επιχειρηματικών συνιστούν ένα αποτυχημένο σύστημα, που απέτυχε να προστατεύσει τις ίδιες του τις ισορροπίες, τον καταναλωτή, τον επενδυτή και κυρίως το περιβάλλον. Βρισκόμαστε σε αναζήτηση νέου μοντέλου, που κατά την γνώμη μου θα πρέπει να βασίζεται σε περιστολή του καταναλωτισμού, στροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη, αυστηρό έλεγχο της κερδοσκοπίας και κρατική ρύθμιση των ανισορροπιών της αγοράς.

 

Ερώτηση :   Τι λέει η θεωρία για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων: Πέρα από την θεωρία τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση.
Απάντηση :   Δραστική περιστολή της σπατάλης και των προνομίων διαφόρων κοινωνικών ομάδων(πχ. των βουλευτών),που προκαλεί εν μέσω κρίσεως το δημόσιο αίσθημα. Ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας στην βάση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων, προϊόντων τεχνογνωσίας και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Στροφή της παραγωγικής μας βάσης σε εξαγωγική κατεύθυνση. Περιστολή του καταναλωτισμού, που επιδεινώνει το εμπορικό μας ισοζύγιο. Πάταξη της γραφειοκρατίας. Αναστολή των διορισμών στο δημόσιο για μία δεκαετία, πλην υγείας και παιδείας.

 

Ερώτηση :   Τι γνώμη έχετε για την Πράσινη Οικονομία και τα οικολογικά κινήματα;
Απάντηση :   Η μεν πράσινη οικονομία είναι το μέλλον. Τα οικολογικά κινήματα, όμως, και διεθνώς και στην Ελλάδα, πάσχουν από πολιτικές παθογένειες. Κυρίως όμως πάσχουν από έλλειψη συνολικής εποπτείας των προβλημάτων της κοινωνίας, πχ δεν έχουν καμία γεωπολιτική αντίληψη, δεν αντιλαμβάνονται το εθνικό συμφέρον κλπ. Επίσης οι απόψεις τους για την Παιδεία είναι ισχνές έως ανύπαρκτες.

 

Ερώτηση :   Τι πρέπει να γίνει με την εκκλησιαστική περιουσία;
Απάντηση :   Η Εκκλησία θα πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης με τις δυνάμεις της, όπως έκανε πάντοτε στην Ελληνική Ιστορία.

 

Ερώτηση :   Τι γνώμη έχετε για το ΝΑΤΟ;
Απάντηση :   Μηχανισμός χρήσιμος για τα εθνικά μας συμφέροντα, αν αξιοποιηθεί επαρκώς από την Ελληνική διπλωματία. Γενικότερα, ασφαλώς χρήζει ανασυγκρότησης και αναθεώρησης στόχων. Θα χαιρόμουν να έβλεπα την Ρωσσία πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

 

Ερώτηση :   Ποια η γνώμη σας για το Μακεδονικό πρόβλημα;
Απάντηση :   Το πρόβλημα δεν είναι τόσο και μόνον η ονομασία, αλλά η ψυχοπαθολογική εμμονή των Σκοπίων σε έναν ιστορικά και εθνολογικά ανυπόστατο ψευδο-αλυτρωτισμό εις βάρος της χώρας μας. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το ζήτημα θα επιλυθεί σύντομα.

 

Ερώτηση :   Τι λέτε για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και την αντίδραση των ΗΠΑ;
Απάντηση :   Δυστυχώς ο αγωγός κρίθηκε από την πρόσφατη απόφαση της Βουλγαρικής κυβέρνησης να καταργήσει κατ’ουσίαν τον αγωγό.

 

Έφηβος :   Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Μελέτης Μελετόπουλος : Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία.

10 Σχόλια to “Συνέντευξη με τον Μελέτη Μελετόπουλο, πρόεδρο των «Δημοκρατικών»”

  1. Θα συμμετάσχει σε συζήτηση εδώ;

  2. Μάλλον δεν είναι σωστό οτι έχει καταργήσει η Βουλγαρική κυβέρνηση την κατασκευή του αγωγού.

    Επι πλέον η ερώτηση ήταν πως κρίνει την αντίδραση της ΗΠΑ στην κατασκευή και αυτό δεν απαντήθηκε.

  3. @Abravanel Δεν έχουμε συμφωνήσει κάτι τέτοιο. Θα το μεταφέρω και θα σας απαντήσω.

  4. …και στην ερώτηση για την εκκλησία νομίζω δεν έδωσε απάντηση. Μοιάζει να αφήνει την εκκλησία στην ιδία καλή πρόθεση.
    Ένα κόμμα κεντρώο και μάλιστα κάτω απο την καθοδήγηση ενός οικονομολόγου θα έπρεπε να μπορεί να δώσει σαφή εικόνα γαι τα μέτρα που πρέπει να πάρει μια κεντρώα κυβέρνηση για την περιουσία της εκκλησίας. Αυτά είναι ξεκάθαρα απο τον καιρό του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Μαύρου.

  5. Είναι μεγάλη και άμεση η ανάγκη ενός κόμματος του μεσαίου χώρου στην Ελλάδα. Ενώ σε όλο τον Δημοκρατικό κόσμο ένα τέτοιο κόμμα είναι ο ρυθμιστής και καταλύτης πολυκομματικών κυβερνήσεων, εδώ δεν υπάρχει καν.

    Καλό κουράγιο κ. Μελετόπουλε. Μεγάλο και βαρύ το φορτίο.

  6. Δείτε το site των Δημοκρατικών στην διεύθυνση :
    http://www.dimokratikoi.gr/d4/

  7. Σήμερα ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος μου είπε οτι θα συμμετάσχει σε συζήτηση εδώ, στο βαθμό που του το επιτρέπει το βαρύ πρόγραμμά αυτών των ημερών.

  8. κ. Μελετόπουλε ποιά είναι η θέση σας για τον Ν.927/1979 (αντιρατσιστικό) ;

  9. Απάντηση στον χρήστη «indy Μήδια»: Η αντίδραση των Η.Π.Α. συνίσταται στην εύνοια προς τις δυνάμεις εκείνες σε Βουλγαρία και Ελλάδα που είναι πρόθυμες να παρεκτρέψουν το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    Απάντηση στον χρήστη «Ελένη Κ.»: Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ θεωρούν ότι δεν επιτρέπεται η κρατική παρέμβαση σε θέματα διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας από την Εκκλησία της Ελλάδος. Η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος προστατεύεται από το Σύνταγμα, τους ελληνικούς νόμους και κυρίως τις ευρωπαϊκές συνθήκες και την ΕΣΔΑ. Οιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στην περιουσία της Εκκλησίας υπέρ του Κράτους θα καταλήξει σε δικαίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος και σε δικαστική ταπείνωση του ελληνικού Κράτους.

    Απάντηση στον χρήστη «Abravanel «: Ο συγκεκριμένος νόμος είναι ορθός επί της αρχής και θεσπίστηκε για να αποτρέψει στο μέλλον βαρβαρότητες του παρελθόντος, αλλά η ορθή εφαρμογή του εξαρτάται κυρίως από την ευθικρισία του εκάστοτε δικαστή που θα κληθεί να τον εφαρμόσει.

  10. […] Ο κ. Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης.  Για περισσότερα δείτε τον ιστοχώρο του  http://www.meletopoulos.gr/ Επίσης δείτε μια συνέντευξη https://efhbos.wordpress.com/2009/09/27/m_meletopoulos/ […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: