Ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου (μια περίληψη)
Ο Φρίντριχ Ένγκελς στη μπροσούρα “Ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου” παραθέτει την άποψη του για τον ρόλο της εργασίας.
Αρχικά αναφέρει ότι η εργασία είναι βασικός όρος κάθε ανθρώπινης ζωής και αυτή εξέλιξε τον άνθρωπο. Επίσης τονίζει πως ο πίθηκος της τριτογενής περιόδου της γης ελευθέρωσε τα δυο μπροστινά του άκρα λόγω βασικών αναγκών του, όπως το σκαρφάλωμα σε δέντρα, το κυνήγι τροφής, η αυτοάμυνα. Συνεπώς ο Ένγκελς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χέρι είναι όχι μόνο όργανό της εργασίας αλλά και προϊόν της. Επιπλέον εντοπίζει τις διαφορές “ζώου” – “εξελισσόμενου πιθήκου σε άνθρωπο” αφενός στην έλλειψη ενδιαφέροντος του ζώου να επικοινωνήσει με έναρθρη γλώσσα και αφετέρου στην εργασία. Κατόπιν υποστηρίζει πως το κρέας δυνάμωσε τον πίθηκο και τον ψήλωσε, έτσι ο πίθηκος/άνθρωπος και ο πίθηκος/ζώο άρχισαν να διαφέρουν. Ωστόσο το κρέας οδήγησε στην χρήση της φωτιάς και στην εξημέρωση των ζώων. Επί πρόσθετα ο άνθρωπος διασκορπίστηκε σ’ όλη την κατοικήσιμη γη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες ανάγκες όπως η κατοικία, το ντύσιμο κ.α. Καταλήγοντας ο Ένγκελς συμπεραίνει πως τα ζώα χρησιμοποιούν την εξωτερική φύση και την επηρεάζουν λόγω της ύπαρξης τους, ενώ ο άνθρωπος την διαμορφώνει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Συμπληρώνει τις σκέψεις του περί εργασίας με το να υποστηρίζει πως η ανθρώπινη εργασία επιδιώκει ένα γρήγορο και αποτελεσματικό αποτέλεσμα. Τέλος αυτή η μη – σωστή κρίση του ανθρώπου τον οδηγεί σε οικολογικά προβλήματα.
Update 22.07.2009
Αφού έλαβα υπόψη τις παρατηρήσεις του «Καναλιώτη» και του «Αντώνιου» (τους οποίους ευχαριστώ πολύ), η περίληψη διαμορφώθηκε όπως ακολουθεί.
Ο Φρίντριχ Ένγκελς στη μπροσούρα “Ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου” παραθέτει την άποψη του για τον ρόλο της εργασίας στην εξέλιξη του ανθρώπου. Αρχικά, αναφέρει ότι η εργασία είναι βασικός όρος της ανθρώπινης ζωής, είναι η μόνη πηγή πλούτου και αυτή εξέλιξε τον άνθρωπο. Επίσης, τονίζει πως ο πίθηκος της τριτογενής περιόδου της γης ελευθέρωσε τα δυο μπροστινά του άκρα λόγω βασικών αναγκών του, όπως το σκαρφάλωμα σε δέντρα, το κυνήγι τροφής, η αυτοάμυνα. Συνεπώς, ο Ένγκελς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χέρι είναι όχι μόνο όργανό της εργασίας αλλά και προϊόν της. Επιπλέον, εντοπίζει τις διαφορές “ζώου” – “εξελισσόμενου πιθήκου σε άνθρωπο” αφενός στην έλλειψη ενδιαφέροντος του ζώου να επικοινωνήσει με έναρθρη γλώσσα και αφετέρου στην εργασία. Κατόπιν, υποστηρίζει πως το κρέας δυνάμωσε τον πίθηκο και τον ψήλωσε, έτσι ο πίθηκος/άνθρωπος και ο πίθηκος/ζώο άρχισαν να διαφέρουν. Ωστόσο, το κρέας οδήγησε στην χρήση της φωτιάς και στην εξημέρωση των ζώων. Επιπρόσθετα, ο άνθρωπος διασκορπίστηκε σ’ όλη την κατοικήσιμη γη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες ανάγκες όπως η κατοικία, το ντύσιμο κ.α.. Καταλήγοντας, ο Ένγκελς συμπεραίνει πως τα ζώα χρησιμοποιούν την εξωτερική φύση και την επηρεάζουν λόγω της ύπαρξης τους, ενώ ο άνθρωπος την διαμορφώνει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Συμπληρώνει τις σκέψεις του περί εργασίας, υποστηρίζοντας πως η ανθρώπινη εργασία επιδιώκει ένα γρήγορο και ωφέλιμο αποτέλεσμα. Τέλος, αυτή η μη – σωστή κρίση του ανθρώπου τον οδηγεί σε οικολογικά προβλήματα.
Μάλλον πρέπει να γνωρίζετε όλοι σας ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ υπάρχει το μάθημα των Νέων Ελληνικών σε όλες τις «Κατευθύνσεις».
Σε αυτή την εξέταση θα κληθούμε να παραδώσουμε και μια περίληψη από ένα κείμενο που θα μας δοθεί.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε για μια καλή περίληψη.
Ένας κανόνας είναι ότι πρέπει να αποτυπωθεί στην περίληψη η ουσία του κειμένου. Ένας άλλος είναι να κινηθεί, ο εξεταζόμενος, σε ένα δεδομένο αριθμό λέξεων ανάλογα με το κείμενο (συνήθως 100 λέξεις). Ένας τρίτος είναι να μην γράφει ο εξεταζόμενος δικά του σχόλια αλλά να αποδίδει το αρχικό κείμενο άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί. Επίσης δεν μπορεί να αντιπαραβάλει στην περίληψή του πράγματα που έχει διαβάσει ή γνωρίζει από άλλες πηγές.
Σαν εξάσκηση θα τολμήσω μερικές περιλήψεις τώρα το καλοκαίρι από μερικά κείμενα που θα διαβάσω.
Ξεκινάω με αυτήν. Είναι 230 λέξεις, όσο ποιο μικρή μπορούσα γιατί το κείμενο ήταν πολύ μεγάλο.
Παρακαλώ τους blogers που έχουν την δυνατότητα να το κρίνουν με κριτήρια εξετάσεων (πχ φιλόλογοι, φροντιστές κλπ) να μου γράψουν τις παρατηρήσεις τους ως προς την μορφή του και (αν γνωρίζουν το αρχικό κείμενο) ως προς την ουσία του.
Έφηβος - 15/07/2009 στο 2:24 πμ
Σε αυτή την μπροσούρα, ο Ένγκελς προχωράει την θεωρία του Δαρβίνου. Μάλιστα, ενώ ο Δαρβίνος ασχολήθηκε με τις ομοιότητες πιθήκου-ανθρώπου, εδώ ο Ένγκελς τονίζει τις διαφορές.
Υπάρχει ένα σπουδαίο συμπέρασμα ότι τα χέρια του ανθρώπου είναι εργαλείο εργασίας αλλά και προϊόν της. Η εργασία παράγεται με την σωματική, νευρική και πνευματική ενέργεια που ξοδεύει ο άνθρωπος και είναι η μόνη πηγή πλούτου.
Αποτέλεσμα της εργασίας είναι ωφέλιμα αγαθά, χρήσιμα για τη ζωή του ανθρώπου. Η εργασία είναι ο βασικός όρος της ανθρώπινης ζωής, που μπορούμε να πούμε ότι: “Η εργασία δημιούργησε τον ίδιο τον άνθρωπο”.
Δείτε μια πιο εκτενή περίληψη εδώ (όχι της μορφής του Εφήβου και άρα δεν πρέπει να συγκριθούν)
http://www.marxismos.com/content/view/116/29/
Σε αυτό που ζητάει ο Έφηβος δεν είμαι αρμόδιος. Μάλλον άσχετος είμαι.
Νομίζω ότι η ουσία του κειμένου αποτυπώνεται σε αυτήν την περίληψη χωρίς να χάνεται κάτι σημαντικό.
Ίσως εκεί στο τέλος, θα έλεγα ότι, πρέπει να βρει μια άλλη διατύπωση για το «αποτελεσματικό αποτέλεσμα«.
Καναλιώτης - 15/07/2009 στο 2:44 μμ
Δείτε μια συζήτηση για γέλια
http://ecology-salonika.org/lib/?p=1359
ioskefeos - 16/07/2009 στο 2:04 πμ
Ειναι πολυ καλη .Μετα απο τις διαρθωτικες λεξεις να βαζεις κομμα και η φραση »με το να υποστηρίζει » μπορει να γινει »υποστηριζοντας» ειναι πιο σωστο συντακτικα και χρησιμοποιεις μονο μια λεξη αντι τεσσαρων .Επισης,η περιληψη πρεπει να ειναι μονο μια παραγραφος.
Αντωνιος - 16/07/2009 στο 9:36 μμ
[…] Για το δεύτερο έχω ξαναγράψει εδώ. […]
ΜΑΘΗΤΕΣ : ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ « Έφηβος - 21/02/2010 στο 9:10 πμ