Έφηβος
αναζήτηση του αδύνατου

Τρώτε ζυμαρικά; (Αποτέλεσμα εργασίας τεχνολογίας)

Εργασία Τεχνολογίας Β’ Τετραμήνου, Α’ Λυκείου

  Μια σχολική εργασία

Δείτε την εργασία κάνοντας κλικ εδώ -> Εργασία Τεχνολογίας
Δείτε το παράρτημα της εργασίας κάνοντας κλικ εδώ -> Παράρτημα 


Εισαγωγή

Εύκολα στο μαγείρεμα, νόστιμα με την δυνατότητα να συνδυαστούν με μια πληθώρα συστατικών, γεμάτα θρεπτικές ουσίες αλλά και εύπεπτα, τα μακαρόνια είναι βασικό κομμάτι της μεσογειακής δίαιτας όσο και της καθημερινότητας μας. Όμως απο πού κατάγονται αυτά τα τόσο συνηθισμένα σε εμάς δημητριακά;

Καταγωγή

Η καταγωγή των ζυμαρικών περιβάλλεται απο πολλούς μύθους και θρύλους. Ο πιο διαδεδομένος απο αυτούς είναι πως ο Μάρκο Πόλο ήταν αυτός που έφερε τα μακαρόνια στην Ιταλία απο τη Άπω Ανατολή, ύστερα απο ένα ταξίδι του τον 13ο αιώνα. Η θεωρία αυτή απορρίπτεται σήμερα απο την επιστημονική κοινότητα.
Η πρώτη αναφορά ύπαρξης ζυμαρικών φαίνεται να προέρχεται απο την Ελλάδα του 1000 π.χ., όπου η λέξη «λάγανον», που εντοπιζόταν σε κείμενα εκείνης της εποχής, περιέγραφε την φαρδιά πλακωτή ζύμη απο νερό και αλεύρι την οποία έκοβαν σε λωρίδες σαν τα σημερινά «Ματσάτα» της Φολεγάνδρου.

Πιστεύεται πως η ζύμη αυτή πέρασε στη Ιταλία απο Έλληνες εποίκους του 8ου αιώνα π.χ. και μετονομάστηκε σε “laganum”. Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνεται σήμερα απο Λατίνους συγγραφείς.
Η πρώτη όμως απόδειξη της ύπαρξης ζυμαρικών προέρχεται απο τοιχογραφίες του τέταρτου αιώνα π.χ. που βρέθηκαν σε ετρουσκικό οικισμό.

Στις τοιχογραφίες αυτές υπάρχουν παραστάσεις σκευών που χρησιμοποιούνταν στην βράση νερού, κυλινδρικοί πλάστες και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ζυμαρικών.

Αναφορές στην ύπαρξη ζυμαρικών υπάρχουν και στον Αραβικό κόσμο σε μεσαιωνικά κείμενα, στα οποία υπάρχουν αναφορές για ένα είδος ζυμαρικού με το όνομα «rhista». Όμως δεν είναι γνωστό αν αυτά τα ζυμαρικά προϋπήρχαν απο τα Ελληνικά.
Παραδόξως, αν και τα μακαρόνια χρονολογούνται απο τους προ Χριστού αιώνες, η πρώτη ολοκληρωμένη συνταγή ζυμαρικών βρίσκεται σε βιβλίο ενός Ιταλού μάγειρα του 15ου αιώνα.

Βιομηχανοποίηση παραγωγής 

Η ανάμειξη της ζύμης μέχρι τότε γινόταν με τα πόδια (μια παρόμοια διαδικασία με το πάτημα των σταφυλιών). Όμως αυτό άλλαξε όταν ο Cessaro Spasaccini κατασκεύασε το πρώτο μηχανικό πατητήρι απο χαλκό.

Σύντομα τα μακαρόνια άρχιζαν να παρασκευάζονται σε εργοστάσια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα μακαρόνια τρώγονταν με τα χέρια. Όμως η εισαγωγή της ντομάτας απο τον νέο κόσμο επέβαλε την χρήση του πιρουνιού, μιας και τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας είναι πολύ δύσκολο να φαγωθούν με τα χέρια. Η διαδικασία Παρασκευής ζυμαρικών αυτοματοποιήθηκε περί τα τέλη του 19ου αιώνα όπου και αρχίζουμε να μιλάμε για βιομηχανία ζυμαρικών, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διατροφική αξία των ζυμαρικών

Αν και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τα ζυμαρικά δεν «παχαίνουν» περισσότερο απο ότι το ρύζι ή τα όσπρια, πολλοί ακόμα τα θεωρούν «παχυντικά».
Αντιθέτως, τα μακαρόνια θεωρούνται σήμερα απο τα βασικά συστατικά της γνωστής σε όλους μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και βοηθά αποδεδειγμένα στην πρόληψη ασθενειών που αποτελούν την μάστιγα του 21ου αιώνα, όπως καρδιοαγγειακά προβλήματα και καρκίνος. Ακόμα, τα ζυμαρικά αποτελούνται απο σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αφομοιώνονται στον οργανισμό μας με πιο αργούς ρυθμούς, πράγμα που τους καθιστά την καλύτερη πηγή ενέργειας για αθλητές και παιδιά. Τέλος τα ζυμαρικά συνιστώνται και σε άτομα της τρίτης ηλικίας, μιας και είναι εύκολα και γρήγορα στο μαγείρεμα αλλά και εύπεπτα.

 

 


Φρέσκα και ξηρά ζυμαρικά

Σε οποιοδήποτε πιάτο ζυμαρικών, το πιο σημαντικό συστατικό σίγουρα είναι τα… ζυμαρικά! Τα φρέσκα ζυμαρικά σχεδόν πάντοτε περιέχουν αυγά, φτιάχνονται από μαλακό σιτάρι και έχουν μια μεταξένια υφή όταν βράζουν. Από την άλλη πλευρά, τα ξηρά ζυμαρικά δεν είναι φρέσκα που έχουν μείνει στην άκρη για καιρό, σχεδόν ποτέ δεν περιέχουν αυγά και παραδοσιακά φτιάχνονται από σκληρό αλεύρι και νερό.

Τα σχήματα των ξηρών ζυμαρικών είναι αμέτρητα. Οι… σκληροπυρηνικοί λένε ότι κάθε σχήμα αντιστοιχεί και σε συγκεκριμένη σάλτσα, η οποία «στέκεται» ιδανικά πάνω στο φαγητό και διεισδύει στα διάφορα κομμάτια των ζυμαρικών τέλεια.

Γενικά, τα μακρόστενα ζυμαρικά -όπως τα σπαγγέτι, τα λινγκουίνι, οι ταλιατέλες κ.λπ.- ταιριάζουν με σάλτσες που έχουν κρεμώδη υφή (κρεμώδεις σάλτσες που κολλάνε στην επιφάνειά τους). Τα κοντά ζυμαρικά -όπως οι πένες, οι φαρφάλες και τα ορεκιέτε- ταιριάζουν με σάλτσες που περιέχουν κομματάκια, τα οποία διεισδύουν σε εσοχές, σχισμές, τρυπίτσες κ.λπ. των ζυμαρικών.

 

Αν και τα ξηρά ζυμαρικά φαίνεται να είναι συστατικό το οποίο δίνει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα, υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα από μάρκα σε μάρκα. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται και ξηραίνονται.

Τα καλύτερα ζυμαρικά παρασκευάζονται σε μπρούντζινα καλούπια και με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο σκληρή η επιφάνειά τους, ενώ αποξηραίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ αργά.

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Μετά από αυτή την μικρή εισαγωγή παρουσιάζουμε τις απόψεις  και τα γούστα ως προς τα μακαρόνια που έχουν διάφοροι άνθρωποι οι οποίοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε στο blog του Εφήβου με διεύθυνση http://efhbos.wordpress.com ή αφού πρώτα διάβασαν το ερωτηματολόγιο από το blog έστειλαν email στο email του Έφηβου (jefhbos@yahoo.com).


Ταυτότητα έρευνας.

Ημερομηνία έναρξης : 29.04.2009

Ημερομηνία λήξης     : 03.05.2009 (Λάβαμε άλλες δύο  απαντήσεις  μετά την προγραμματισμένη λήξη τις οποίες συμπεριλάβαμε)

Δείγμα : 28 απαντήσεις. 22 δημόσια και 6 με email
 

Διαβάστε απο τα link στην αρχή του κειμένου τα έγγραφα που περιέχουν ολόκληρη την εργασία με στατιστικά στοιχεία και ανάλυση

Αυτό το ποστ είναι αποτελέσματα απο έρευνα προηγούμενου ποστ -> https://efhbos.wordpress.com/2009/04/29/makaroynia_texnologia/

Ένα Σχόλιο to “Τρώτε ζυμαρικά; (Αποτέλεσμα εργασίας τεχνολογίας)”

  1. […] Τρώτε ζυμαρικά; (Αποτέλεσμα εργασίας τεχ […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: