Έφηβος
αναζήτηση του αδύνατου

Γνωστοί Έλληνες τρομοκράτες

 

Ακολουθεί λίστα με ονόματα Ελλήνων τρομοκρατών.

 

Χρήστος Καψάλης

Ήταν πρόκριτος* του Μεσολογγίου και διέθεσε όλη του την περιουσία για την επιτυχία του σκοπού της Επαναστάσεως.
Το βράδυ της ηρωικής «Εξόδου» ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη στην οποία είχαν καταφύγει άρρωστοι και γυναικόπαιδα. Μαζί τους ανατινάχθηκαν και περίπου 100 Οθωμανοί και Αλβανοί, τους οποίους είχε καταφέρει να προσελκύσει κοντά στην αποθήκη με την πυρίτιδα.
Η θυσία του Μεσολογγίου ευαισθητοποίησε την Ευρώπη και ενίσχυσε το Φιλελληνικό ρεύμα. Χρήστος Καψάλης (1751-1826).  (πρόκριτος* = κοινοτικός άρχοντας επί Οθωμανικής κυριαρχίας)


Ο καλόγερος Σαμουήλ του Σουλίου

Αυτός λοιπόν ο καλόγερος, που δεν έσκυψε το κεφάλι μπροστά στον πανίσχυρο Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ακόμα και όταν οι σκληροτράχηλοι Σουλιώτες αποφάσισαν να συνθηκολογήσουν και με το ολοκαύτωμα στο Κούγκι, έμεινε άφωνη από θαυμασμό όλη η Ευρώπη, ήταν από τη Στενή.

Καλόγερε τι καρτερείς
Κρυμμένος μες’ το Κούγκι;
Πέντε νομάτοι σούμειναν
Και κείνοι λαβωμένοι.

 

Δέσπω Μπότση

Περίφημη Σουλιώτισσα, γυναίκα του Γεώργιου Μπότση. Έμενε σ’ ένα πύργο, στου Δημούλα, στο χωριό Ρηνιάσα το 1803.

Μετά την εξόντωση των Σουλιωτών στο Ζάλογγο, πήγαν πεντακόσιοι Τουρκαρβανίτες στη Ρηνιάσα. Η Δέσπω βρισκόταν εκείνη τη μέρα στον πύργο με άλλα δέκα μέλη της οικογένειας της, αδύναμα. Οι γιοί της και ο άνδρας της έλειπαν. Για να μην σκλαβώσουν οι Αρβανίτες την ίδια και όσους ήταν μαζί της, αφού βέβαια πολέμησε πρώτα εναντίον τους, έβαλε μπαρούτι στον πύργο και κάηκαν αυτή, οι νύφες της και τα εγγόνια της. Η θυσία και η πράξη αυτή της Δέσπως, αποτέλεσε τον πυρήνα του περίφημου δημοτικού τραγουδιού:

ΤΗΣ ΔΕΣΠΩΣ

Ἀχὸς βαρὺς ἀκούεται, πολλὰ τουφέκια πέφτουν.
Μήνα σὲ γάμο ρίχνονται, μήνα σὲ χαροκόπι;
– Οὐδὲ σὲ γάμο ρίχνονται οὐδὲ σὲ χαροκόπι.
Ἡ Δέσπω κάνει πόλεμο μὲ νύφες καὶ μ᾿ ἀγγόνια.
Ἀρβανιτιὰ τὴν πλάκωσε στοῦ Δημουλᾶ τὸν πύργο:

«Γιώργαινα, ρίξε τ᾿ ἅρματα, δὲν εἶναι ἐδῶ τὸ Σούλι.
Ἐδῶ εἶσαι σκλάβα τοῦ πασᾶ, σκλάβα τῶν Ἀρβανίτων.»
«Τὸ Σούλι κι ἂν προσκύνησε, κι ἂν τούρκεψεν ἡ Κιάφα,
ἡ Δέσπω ἀφέντες Λιάπηδες δὲν ἔκαμε, δὲν κάνει».

Δαυλὶ στὸ χέρι ἅρπαξε, κόρες καὶ νύφες κράζει:
«Σκλάβες Τούρκων μὴ ζήσωμε, παιδιά μ᾿, μαζί μου ἐλᾶτε».
Καὶ τὰ φυσέκια ἀνάψανε, κι ὅλοι φωτιὰ γενήκαν.

Κωνσταντίνος Κανάρης και Ανδρέας Πιπίνος

Το πρώτο ανδραγάθημά του Κανάρη, το οποίο είναι και το πιο γνωστό, είναι η πυρπόληση της Τουρκικής ναυαρχίδας στο λιμάνι της Χίου. Τον Ιούνιο του 1822 ο Τουρκικός στόλος ήταν αραγμένος στο λιμάνι της Χίου. Είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την «σφαγή της Χίου». Οι Έλληνες αγωνιστές αποφάσισαν να καταφέρουν ένα πλήγμα στον τουρκικό στόλο. Την αποστολή αυτή ανέλαβαν τα πυρπολικά του Κανάρη και του Πιπίνου. Ο Κανάρης ανέλαβε να πυρπολήσει τη ναυαρχίδα ενώ ο Πιπίνος την αντιναυαρχίδα των Τούρκων. Ήταν ξημερώματα 7ης Ιουνίου όταν ο Κανάρης κατάφερε να αγκιστρώσει το πλοίο του στην ναυαρχίδα και να της βάλει φωτιά. Αυτή τη νύχτα σκοτώθηκε ο ναύαρχος Καράλης όταν ένα φλεγόμενο κατάρτι έπεσε στο κεφάλι του.
Στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους ο Κανάρης πυρπόλησε την αντιναυαρχίδα του Τουρκικού στόλου η οποία ήταν αγκυροβολημένη στην Τένεδο. Δύο χρόνια αργότερα στις 5 Αυγούστου 1824 πυρπόλησε στη Σάμο μια φρεγάτα και στη Μυτιλήνη μια κορβέτα. Σταθμός στην δράση του κατά τη διάρκεια της επανάστασης είναι η επίθεση στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας κατά του Αιγυπτιακού στόλου.

 

 

Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης ή/και ο Εμμανουήλ Σκουλάς στο Αρκάδι.

 

Ένας από τους δύο ή και οι δύο μαζί εφόσον η ιστορία δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιός απο τους δύο ήταν που ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη στη μονή Αρκαδίου και σκοτώθηκαν 864 Έλληνες που ήταν μέσα και 1.500 Τούρκοι κατά την κρητική επανάσταση του 1866-1869.

Και μέσα στον αναβρασμό, που ο χάρος εβρουχάτο,
βροντή, σεισμός εγίνηκε κι ο κόσμος άνω κάτω,
φωθιά, καπνός και κτίρια, κορμιά κομματιασμένα,
άντρες και γυναικόπαιδα στ’ ανέφελ’ ανεβαίνα.
Τρόχαλος έγιν’ η μονή κι εσείστ’ ο Ψηλορείτης
κι αντιλαλούνε τα βουνά κι απ’ άκρ’ ως άκρ’ η Κρήτη.

Γιώργος Θαλάσσης

Συμβολικά για όλους τους «τρομοκράτες» της αντίστασης και του αντάρτικου, που είναι και πάρα πολλοί.

Ο Γιώργος Θαλάσσης, ή «παιδί-φάντασμα», είναι χαρακτήρας του ελληνικού κόμικς Μικρός Ήρως, τον οποίο εμπνεύστηκε στα 1953 ο εκδότης και συγγραφέας Στέλιος Ανεμοδουράς και μετέφερε στο χαρτί το πενάκι του εικονογράφου Βύρωνα Απτόσογλου.
Πρόκειται για ένα έφηβο παιδί, ορφανό από πατέρα και άριστο γνώστη πολεμικών τεχνών, το οποίο αποφασίζει να δώσει τον υπέρ-πάντων αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ζυγό των κατακτητών, κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής της χώρας μας, από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους. Προς τούτο κάνει σαμποτάζ, σκοτώνει εχθρούς, κατασκοπεύει και ότι άλλο κάνει ένας τρομοκράτης.

Αλέκος Παναγούλης

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την επαναφορά της δημοκρατίας και εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος του Γ. Παπαδόπουλου (1967-1974). Λιποτάκτησε από το στράτευμα και ίδρυσε την οργάνωση Εθνική Αντίσταση. Αυτοεξορίστηκε στην Κύπρο για να καταστρώσει σχέδιο δράσης. Εκεί έρχεται σε επαφή με τους πολιτικούς άνδρες του τόπου, όπως ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, με σκοπό να τους ζητήσει να συνδράμουν στην αντίσταση. Επανέρχεται στην Ελλάδα και μαζί με στενούς του συνεργάτες σχεδιάζει την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου την 13η Αυγούστου 1968 κοντά στη Βάρκιζα. Αποτυγχάνει και συλλαμβάνεται. Όπως σημειώνει η Οριάνα Φαλάτσι στην συνέντευξη της με τον Αλέξανδρο Παναγούλη μετά την απελευθέρωση του, η πράξη του ήταν μια πολιτική πράξη εναντίον της δικτατορίας. Η Φαλάτσι αναφέρει τον Α. Παναγούλη ως εξής: Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο.

 

 

Σάκης Καράγιωργας

Πρωτοπορεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη συγκρότηση της «Δημοκρατικής Άμυνας» και τον Ιούλιο του 1969 συλλαμβάνεται καθώς εκρήγνυται στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος προοριζόταν για αντιστασιακή δράση κατά του καθεστώτος.
«Η Διεύθυνσις Χωροφυλακής Προαστίων μόλις επληροφορήθη την έκρηξιν, απέστειλεν όργανά της εις την επί της οδού Ηπείρου 37 οικίαν, διά να εξακριβώσουν περί τίνος πρόκειται. Οι αστυνομικοί κατήλθον εις το υπόγειον της οικίας. Αποτελείται εκ δύο δωματίων. Το ένα εξ αυτών ήτο αποθήκη ωρολογιακών βομβών. Υπήρχαν δεκατρείς τοιαύται με ισαρίθμους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Προφανώς, είχαν εισαχθή εκ του εξωτερικού. Αι βόμβαι από πλευράς γομώσεως και λειτουργίας ήσαν έτοιμαι. Δεν είχε γίνει μόνον, η ρύθμισις των εκρηκτικών μηχανισμών. Τούτο επραγματοποιείτο όταν απεφασίζετο να τοποθετηθούν αι βόμβαι προς έκρηξιν…».  («Ελεύθερος Κόσμος» 18.7.1969, σελ. 1)

Νικόλας Άσιμος

Συμβολικά για όλους τους «συνήθεις ύποπτους» και «τρομοκράτες» της μεταπολίτευσης.

 

Αφήστε στα σχόλια κάποιους που ξέχασα…

 

 

7 Σχόλια to “Γνωστοί Έλληνες τρομοκράτες”

 1. -Ο Στέλιος Καζαντζίδης με την ανορθολογική αντιεμπορική συμπεριφορά του…

 2. ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;
  Βελουχιώτης;
  Εδώ μιλάμε για μυριάδες ξενοκίνητους τρομοκράτες

 3. @Allu Τιμή μου πρόεδρε η επίσκεψη σας στο φτωχικό μου.
  Τους εχω εντάξει στον Γιώργο Θαλάσση αλλά καλό είναι να ακούγονται και ξεχωριστά. Δε ‘ν κακό, δε ‘ν κακό.

 4. Το «Ελεύθερο θέατρο» στο άλσος Παγκρατίου.

 5. […] Στη συνέχεια τα γεγονότα του καυτού Δεκέμβρη ήταν πρό(σ)κληση για μένα και τα κατέγραψα μέσα απο τα άρθρα ”Φωτογραφίες Δεκέμβρης 2008“, “Πρωτοσέλιδα Liberation : “Είμαστε όλοι Έλληνες”“, “Χρόνια Πολλά απο την Αθήνα – Merry Christmas from Athens“, “Φωτογραφίες απο τον μακρύ Δεκέμβρη του 2008 (2)“, ”Λάρισα : Να αποσυρθούν οι κατηγορίες, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες“, και ”Υπάρχει αρμόδιος σε αυτή τη χώρα για να μας πει ποιοί είναι αυτοί;“.   Η χαρούμενη πλευρά μας αποτυπώθηκε στα :  “Μοντέλο κάνει μήνυση σε πλαστικό χειρουργό“ “Αλογάκι της θάλασσας“ “Ο Χίτλερ στο Βατοπ€διο….“ “Πως θα λέγεται ο πρόεδρος του ΠΑΟ οταν ο ΠΑΟ πάρει πρωτάθλημα;“ “Αυτοί στις Βρυξέλλες; Eμείς στην Άνδρο!“ “Σταθερή η οικονομική πολιτική της ΝΔ και γι’ αυτή τη χρονιά!“ “Η Wall Street, οι μαϊμούδες και τα golden boys…“ “Η εκδίκηση του Μεξικανού….“ “Γνωστοί Έλληνες τρομοκράτες“ […]

 6. Γρηγόρης Αυξεντίου
  Ευαγόρας Παλληκαρίδης
  Μήν τούς χαρίζουμε στην Δεξιά.
  Τρομοκράτες τούς ανεβοκατέβαζαν οι Εγγλέζοι.

 7. […] Γνωστοί Έλληνες τρομοκράτες […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: