Έφηβος
αναζήτηση του αδύνατου

27 Σεπ 1923 -«Ηρωική» κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς φασίστες

Είναι ένα σχόλιο από τον «Πόντος και Αριστερά» στο blog της Άφρος στο άρθρο Ζουν ανάμεσά μας #2.
Επειδή χρονολογικά συμπίπτει με την επέτειο της «ηρωικής»  απόβασης  των Ιταλών στην Κέρκυρα, το δανείστηκα για να μπεί εδώ.

“…. Μακαριότητα επικρατούσε σε λαό και ηγεσία και πώς να γνωρίζουν το νέο καθεστώς αυθαιρεσίας και κυνικότητας που εγκαινίαζε ο Φασισμός από την Ελλάδα.
Στην Κέρκυρα ούτε η εμφάνιση ενός πηδαλιουχούμενου αερόστατου που έκοβε βόλτες πάνω από την πόλη της Κερκύρας δεν έβαλε σε υποψία αρχές και λαό. Το «Ζέππελιν» που από τους στρατούς της εποχής χρησιμοποιείτο για αναγνώριση, δεν προκάλεσε ανησυχία, ο λαός αναπαυόταν ή κολυμπούσε, ο νομάρχης Ευριπαίος έπινε τον καφέ του με τον μητροπολίτη που δεν ήταν άλλος από τον μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα με θέμα συζήτησης οι 5.000 Μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν καταυλιστεί στο παλαιό φρούριο.

Το θέμα της δολοφονίας του Τελλίνι το γνώριζαν αλλά δεν ήξεραν λεπτομέρειες περίμεναν τις Αθηναϊκές εφημερίδες για να μάθουν νέα.

ΞΑΦΝΙΚΑ παρουσιάστηκε κάποιος και φώναξε «Έρχεται ένας μεγάλος Ιταλικός στόλος». Πετάχτηκαν στο παράθυρο Νομάρχης και Μητροπολίτης και είδαν ένα επιβλητικό θέαμα: Στον όρμο της Κερκύρας κατέπλεε ολάκερη ιταλική αρμάδα

Στην Κέρκυρα υπήρξε μια αμηχανία, ο Νομάρχης και ο Φρούραρχος είχαν πάει στο τηλεγραφείο και κοίταζαν την μισοτελειωμένη διαταγή του Πλαστήρα «δίδω υμίν διαταγή όπως…» δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί είχε σταματήσει η λήψη του τηλεγραφήματος, μάταια καλούσαν και ξανακαλούσαν για ολοκλήρωση της εντολής.

Έξω οι βόμβες συνέχισαν να πέφτουν, στο λιμάνι οι λουόμενοι και το συγκεντρωμένο πλήθος έτρεχαν να καλυφθούν. Στις 4:27 ο νομάρχης έδωσε διαταγή «Υψώσατε λευκή σημαία στο φρούριο».

Ευθύς αμέσως ο βομβαρδισμός σταμάτησε, αμέσως στόλος από άκατους γεμάτους στρατό εφόρμησε στο λιμάνι, στρατιώτες πηδούσαν να καταλάβουν θέσεις λες και είχαν να αντιμετωπίσουν τον πιο επικίνδυνο πάνοπλο στρατό, αξιωματικοί με στολή εκστρατείας οργάνωναν προγεφύρωμα με πολυβόλα και φορητά πυροβόλα, δύναμη πλήρους συντάγματος αποβιβάστηκε στην προκυμαία και σε άλλα σημεία της παραλίας, το σύνταγμα κινήθηκε προς το Παλαιό φρούριο, διέσχισαν με άπειρες προφυλάξεις τους έρημους δρόμους, έστησαν πυροβολεία, παράταξαν κανόνια στην πλατεία, οργάνωσαν περιπόλους, οι «γενναίοι» Ιταλοί πολεμούσαν στην φαντασία τους με τον φανταστικό ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Οι σάλπιγγες ήχησαν επίθεση και ολόκληρο αποβατικό στράτευμα με γενική έφοδο πεζοναυτών, στρατιωτών και ναυτών που συναγωνίζοντο να δείξουν το απαράμιλλο «θάρρος» τους να καταλάβουν τα κενά στρατού οχυρά !!!!

Η «κατάληψη» του κάστρου τους απεκάλυψε την ανυπαρξία στρατού και οπλισμού, το μόνο που είδαν στο κάστρο οι «γενναίοι» εισβολείς ήταν χιλιάδες πρόσφυγες στριμωγμένους στις στοές, πτώματα γυναικών και παιδιών χαλάσματα και κραυγές από πληγωμένους πρόσφυγες από τον «ηρωικότατο» Ιταλικό βομβαρδισμό.

Οι «γενναιότατοι» ύψωσαν την Ιταλική σημαία με αλαλαγμούς θριάμβου και μετά μια διμοιρία επιτέθηκε στο έρημο στρατολογικό Γραφείο που αφού έσπασε με τα κοντάκια των την πόρτα και γάζωσαν τους τοίχους του με πυροβολισμούς επιδόθηκαν στην «ηρωική» καταστροφή επίπλων και αρχείων.

Η Άφρο μόλις �μαθε για την απόβαση των Ιταλών, πήρε το 4χ4 της και αναχώρησε για την ενδοχώρα.

Η Άφρο μόλις έμαθε για την απόβαση των Ιταλών, πήρε το 4χ4 της και αναχώρησε για την ενδοχώρα.

 Οι ηρωισμοί των Ιταλών την ημέρα αυτή δεν είχαν τέλος.

Μια ομάδα «κυρίευσε» το νοσοκομείο και έδωσε την καταπληκτικά ηρωική διαταγή οι ασθενείς να εγκαταλείψουν το κτήριο στις διαμαρτυρίες του γιατρού ο επικεφαλής αξιωματικός απάντησε «Σινιόρ, πόλεμο έχουμε και το νοσοκομείο σας θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του στρατού μας»!!!!!!

Με την ίδια έξαψη ξέσπασαν στην άδεια Αστυνομική Σχολή και στο σπίτι του Άγγλου οργανωτή που το κυρίευσαν εξ εφόδου και επιδόθηκαν στην μέγιστη πολεμική πράξη της εκπαραθυρώσεως των επίπλων του…”

 

 

Περισσότερα για την κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς φασίστες το 1923  εδώ :

http://igaiolos.blogspot.com/2008/05/1923.html
http://igaiolos.blogspot.com/2008/05/1923_21.html
http://igaiolos.blogspot.com/2008/05/1923_6752.html
http://igaiolos.blogspot.com/2008/05/1923_29.html
http://igaiolos.blogspot.com/2008/06/1923.html

 

 

 

 

2 Σχόλια to “27 Σεπ 1923 -«Ηρωική» κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς φασίστες”

  1. Για το ίδιο θέμα δείτε και…

    http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/09/27/26-9-2008/

  2. […] 27 Σεπ 1923 -”Ηρωική” κατάληψη της Κέ […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: