Έφηβος
αναζήτηση του αδύνατου

Συνέντευξη με τον Δρ. Ευθύμιο Λέκκα

     Η συνέντευξη αυτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Μαρτίου 2008 με αφορμή τις έντονες φήμες που υπήρχαν εκείνο τον καιρό για μεγάλο σεισμό και την διαμάχη  ανάμεσα σε επιστήμονες, πολιτεία και ΜΜΕ. Στη συζήτηση είχε εμπλακεί και ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας.
     Κατάφερα να πάρω αυτή τη συνέντευξη απο τον Δρ. Λέκκα εκείνη ακριβώς την στιγμή που η ένταση της συζήτησης ήταν ψηλά. Διαβάστε τι έγραφε την επόμενη ημέρα ( 3.3.2008 ) ο Δρ. Λέκκας στο προσωπικό blog του http://reverse-faults.blogspot.com/2008/03/blog-post_03.html και http://reverse-faults.blogspot.com/2008/03/blog-post.html.

     Η συνέντευξη αυτή μπήκε στο περιοδικό του σχολείου (ευτυχώς δεν ήταν κάποιος Παπαζαχικός στην επιτροπή αξιολόγησης  😀 ).  

  

 

Σεισμοί :  Πρόβλεψη ή πρόληψη;

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ Δρ. ΕΥΘΥΜΙΟ ΛΕΚΚΑ

Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας

Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

2 Μαρτίου 2008

 

Ερώτηση : Ακούγεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και από επιστήμονες ότι πρόκειται να γίνει μεγάλος σεισμός. Μπορεί να γίνει πρόβλεψη σεισμού; Πόσο ακριβής μπορεί να είναι;
Απάντηση : Ακριβής πρόβλεψη σεισμού δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση. Αυτό που μπορούν να εκτιμήσουν οι επιστήμονες είναι ένα αρκετά ευρύ χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει ένας μεγάλος σεισμός.

 

Ερώτηση : Πόσο βοηθάει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται να γίνει ένας μεγάλος σεισμός για παράδειγμα στην Δυτική Ελλάδα μέσα στο επόμενο εξάμηνο;
Απάντηση : Σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα όπως είναι η Ελλάδα είναι πάντα χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες και η πολιτεία ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός στην περιοχή που ζουν διότι έτσι έχουν το περιθώριο να είναι έτοιμοι για την αντιμετώπισή του ακολουθώντας τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας. Έτσι μπορούν να προετοιμάσουν τις κατοικίες τους κατάλληλα π.χ. στερεώνοντας καλά τα έπιπλά τους, εκτελώντας ασκήσεις ετοιμότητας, κλπ.

 

 

 

Ερώτηση : Διαβάζουμε διάφορες απόψεις στο internet ή σε emails για το τι να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού. Για παράδειγμα έχω διαβάσει ότι πρέπει να πέσω δίπλα από ένα ανθεκτικό έπιπλο (π.χ. ένα γερό καναπέ, ένα μπουφέ, κλπ) αλλά αλλού έχω διαβάσει ότι πρέπει να χωθώ κάτω από ένα γερό τραπέζι. Ποια είναι η αλήθεια, δίπλα ή από κάτω;

Απάντηση : Και οι δύο οδηγίες είναι σωστές. Το ποια από τις δύο θα επιλέξουμε εξαρτάται από το είδος των επίπλων που έχουμε στο σπίτι μας. Σκοπός είναι, σε περίπτωση κατάπτωσης της οροφής, το έπιπλο να μας παρέχει μια ανθεκτική «σπηλίτσα» αρκετά μεγάλη ώστε να μπορούμε να αναπνεύσουμε και να κινηθούμε. Έτσι δεν έχει νόημα να χωθούμε κάτω από ένα χαμηλό τραπέζι ακόμα κι αν αυτό είναι πολύ ανθεκτικό, και είναι σίγουρα προτιμότερο να πέσουμε δίπλα σε έναν ψηλό γερό μπουφέ. Αντίστροφα, αν ο μπουφές δεν είναι ανθεκτικός και ψηλός είναι προτιμότερο να χωθούμε κάτω από ένα γερό ψηλό τραπέζι.

 
 

Ερώτηση : Μπορεί να γίνει στην Ελλάδα τσουνάμι; Αν ναι τι πρέπει να προσέχουμε;

Απάντηση : Στο παρελθόν, κατά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, εκδηλώθηκε στην Μεσόγειο μεγάλο τσουνάμι το οποίο έφτασε μέχρι την Κρήτη και κατάστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό. Συνεπώς δεν είναι αδύνατο να εκδηλωθεί τσουνάμι στην Ελλάδα ωστόσο είναι αρκετά σπάνιο. Σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι οι παραθαλάσσιες περιοχές είναι εκείνες που κινδυνεύουν και ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούμε από αυτό είναι να απομακρυνθούμε από τις παράκτιες περιοχές και να πάμε σε υψηλότερα σημεία.

 

Ερώτηση : Έχετε ταξιδέψει σε πολλές πόλεις μετά από ένα σεισμό που έγινε εκεί. Ποια ήταν η πιο έντονη εμπειρία σας και γιατί;

Απάντηση : Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, μοναδική εμπειρία με διαφορετικά διδάγματα. Ως πιο έντονη όμως από αυτές θα ξεχώριζα την περίπτωση της πόλης Muzzafarabad του Πακιστάν μετά το σεισμό 7.6R της 8ης Οκτωβρίου 2005. Η πόλη είχε ισοπεδωθεί, κτίρια και γραμμές ζωής όπως οι πύργοι τηλεφωνίας είχαν καταστραφεί ολοσχερώς, χιλιάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες βρίσκονταν διασκορπισμένοι στα βουνά στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Επικρατούσε χάος και δεν θα ξεχάσω ότι, στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε, είχαμε χαθεί με τον συνάδελφο Δρ. Σκούρτσο και δεν μπορούσαμε να βρούμε τον δρόμο μας προς το Islamabad.

 

Ερώτηση : Αμέσως μετά από μεγάλους σεισμούς, έχετε βρεθεί σε χώρες με διαφορετική κουλτούρα, πολιτισμό και υποδομή. Μπορείτε να μας περιγράψετε πως ήταν στο Κόμπε της Ιαπωνίας το 1995 και στο Ιζμίτ της Τουρκίας το 1999; Υπήρχαν διαφορές, ομοιότητες; Περιγράψτε μας την εμπειρία σας.

Απάντηση : Οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι πραγματικά εντελώς διαφορετικές. Στο Κόμπε της Ιαπωνίας ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η οργάνωση και η ταχύτητα με την οποία αποκαταστάθηκαν οι βλάβες οι οποίες ήταν τεράστιες. Αντιθέτως στο Ιζμίτ ήταν εντυπωσιακή η έλλειψη οργάνωσης. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν τεράστια και η αντιμετώπισή τους διήρκησε παρά πολύ καιρό.

 

Ερώτηση : Τι σημαίνει προληπτική προστασία; Στην Ελλάδα γίνεται σοβαρή δουλειά σε αυτόν τον τομέα;

Απάντηση : Προληπτική προστασία σημαίνει έγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός σεισμού, σε ατομικό επίπεδο ακολουθώντας τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας, ενώ σε επίπεδο πολιτείας εκτελώντας κατάλληλες μελέτες και ορίζοντας κατάλληλους κανονισμούς για την κατασκευή των κτιρίων. Στην Ελλάδα εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει η δουλειά σε αυτόν τον τομέα ωστόσο ακόμα απέχουμε από το να είμαστε πραγματικά έτοιμοι. Πιστεύω όμως ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουν σημαντικά βήματα.

 

 

Ερώτηση : Αληθεύει ότι ένας βαθμός της κλίμακας Ρίχτερ σημαίνει διαφορά έντασης κατά 33 φορές; Δηλαδή ένας σεισμός 7 Ρίχτερ είναι 33 φορές πιο δυνατός από έναν 6 Ρίχτερ, 1.089(!) φορές (33χ33) πιο δυνατός από έναν 5 Ρίχτερ και 35.937(!!) φορές (33χ33χ33) πιο δυνατός από ένα 4 Ρίχτερ;

Απάντηση : Ναι αληθεύει διότι η κλίμακα Ρίχτερ είναι μία λογαριθμική κλίμακα.

 

Ερώτηση : Τι μετράει η κλίμακα Ρίχτερ και τι η κλίμακα Μερκάλι;

Απάντηση : Η κλίμακα Ρίχτερ μετράει την ένταση ενός σεισμού και είναι μία μαθηματική κλίμακα. Η κλίμακα Μερκάλι αποδίδει το μέγεθος των καταστροφών που σημειώθηκαν στην περιοχή εκδήλωσης του σεισμού, είναι δηλαδή μία περιγραφική κλίμακα.

 


Ερώτηση : Φαντάζομαι ότι είναι πιο ενδιαφέρον να είστε καθηγητής «Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας» στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας παρά στο αντίστοιχο της Μόσχας που δεν έχουν καθόλου σεισμούς εκεί. Το να έχετε το προς έρευνα φαινόμενα τόσο συχνά δίπλα σας, σας κάνει να εύχεστε να συμβεί;

Απάντηση : Αν ζούσα στην Μόσχα νομίζω ότι θα επέλεγα άλλο κλάδο!

Σε καμία περίπτωση όμως δεν εύχομαι να συμβεί μία καταστροφή στην χώρα μας μόνο και μόνο για να την μελετήσω. Αν οπωσδήποτε πρέπει να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα έλεγα ότι αν γνώριζα με βεβαιότητα ότι οι πολίτες αλλά και η υλικοτεχνική υποδομή της χώρας δεν κινδυνεύουν από τα γεωδυναμικά φαινόμενα τότε πολύ πιθανό να ανυπομονούσα να εκδηλωθεί ένας πολύ μεγάλος σεισμός ή ακόμα ένα τσουνάμι!

 

Ερώτηση : Πριν τελειώσουμε θέλω να κάνω μία πρόβλεψη και να την σχολιάσετε. Προβλέπω ότι την επόμενη πενταετία πρόκειται να γίνει ένας τουλάχιστον σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ μάλλον υποθαλάσσιος, περίπου 5 σεισμοί πάνω από 6 Ρίχτερ στην πλειοψηφία τους υποθαλάσσιοι, περίπου 100 σεισμοί πάνω από 4,5 Ρίχτερ στην πλειοψηφία τους υποθαλάσσιοι, και χιλιάδες μικρότεροι. Μέσα είμαι;

Απάντηση : Βρίσκεσαι σε πολύ καλό δρόμο…! Αλλά για να μην μας παρεξηγήσουν πρέπει να πούμε ότι αυτό δεν είναι πρόβλεψη αλλά μια στατιστική προσέγγιση.

 

Έφηβος : Έτσι ακριβώς είναι… Γνωρίζω ότι σας έχω πετύχει ανάμεσα από δύο ταξίδια. Σήμερα γυρίσατε στην Αθήνα αύριο πρωί φεύγετε πάλι. Γι’ αυτόν τον λόγο σας ευχαριστώ πάρα πολύ που σπαταλήσατε για χάρη μου μέρος από τον πολύτιμο χρόνο σας.

Ευθύμιος Λέκκας : Εγώ σε ευχαριστώ.

 

 


Βιογραφικό του Δρ. Ευθύμιου Λέκκα

(για τον κ. Θέμη Λαζαρίδη 😀 )

στο  http://www.elekkas.gr/cv/cv.pdf

 

Διαβάστε επίσης το…
http://www.elekkas.gr/  
και το…

http://reversefaults.blogspot.com  («Ανάστροφα Ρήγματα» ιστολόγιο του Δρ. Ευθύμιου Λέκκα)

 

 

 

 

 

 

Advertisement

4 Σχόλια to “Συνέντευξη με τον Δρ. Ευθύμιο Λέκκα”

  1. Ρε ο μικρός είναι το κάτι άλλο!!!!

    Δίνει το βιογραφικό γιατί θα το ζητήσει ο Θέμης Λαζαρίδης!!!!!

    αχαχαχαχα
    χαχαχαχαχ
    αχαχαχαχα
    αχααχαχαχαχαχα

    Δεν μου έμεινε άντερο μόλις το διάβασα…..

    και η συνέντευξη μια χαρά. Για παράδειγμα αυτό το λογαριθμικό με τα ρίχτερ δεν το ήξερα.
    Για σκέψου ένας 7 R είναι 35.937 πιο ισχυρός απο έναν 4 R. Απαπαααα ανατρίχιασα.

    μη ξεχάσει να δει το βιογραφικό ο Θέμης. αχαχαχαχαχαχα

  2. Τό’χεις!
    Ξέρεις τι και πώς θα το ρωτήσεις.
    Δεν ξέρω αν οφείλεται στην ηλικία σου, αλλά και στις 3 συνεντεύξεις σου (μέχρι τώρα) οι άνθρωποι από τους οποίους παίρνεις συνέντευξη απαντάνε άνετα και χαλαρά.
    Κι αυτό βγαίνει στην συνέντευξη.
    Μπράβο για μια ακόμα φορά.

  3. […] με τον σκηνοθέτη Νίκο Περάκη“ και η “Συνέντευξη με τον Δρ. Ευθύμιο Λέκκα” και το άρθρο “Κυριακή πρωί στο Μέγαρο” […]

  4. […] Συνέντευξη με τον Δρ. Ευθύμιο Λέκκα […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: